Hyppää sisältöön
Media

Metsähallituksen palvelu- ja tulostavoitteet vuodelle 2004

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.2.2004 12.19
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt Metsähallituksen vuoden 2004 palvelu- ja muista toimintatavoitteista sekä 62,9 milj. euron tulostavoitteesta. Tulostavoite ilman maanmyynnistä saatavia voittoja on 52,1 milj. euroa.

Tulostavoite on talousarvioesitystä (68,7 milj. euroa) alempi johtuen ennakoitua heikommasta puutavaran hintakehityksestä ja metsäpuiden taimitarhatuhoista. Tulostavoitteessa on otettu huomioon alentavana tekijänä 1 milj. euron arvosta metsätalouden tuloilla rahoitettavia luonnonsuojelualueiden ennallistamis- ja hoitotöitä. Työt ovat osa Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelmaa (METSO), jonka eräs toteuttajataho Metsähallitus on.

Vuoden 2004 tuloksesta on alustavana tavoitteena tulouttaa ensi vuonna valtiolle 52,05 milj. euroa. Tuloutustavoite on talousarviossa ennakoitua korkeampi johtuen pääosin liikelaitosuudistukseen liittyvästä julkisten hallintotehtävien rahoitustavan muutoksesta.

Eduskunnan hyväksymien Metsähallitukselle asetettujen palvelu- ja toimintatavoitteiden mukaisesti ministeriö tarkentaa tavoitteita vuodelle 2004 mm. seuraavilla:

1. Valtion metsien kestävään hoitoon ja käyttöön liittyen Metsähallitus ottaa käyttöön uuden ympäristöoppaan mukaiset hoito- ja käyttösuositukset.

2. Metsähallitus toteuttaa METSO-ohjelmaamm. rahoittamalla luonnonsuojelualueiden ennallistamista ja hoitoa yhteensä 1,2 milj. eurolla ja tehostamalla monimuotoisuuden huomioon ottamista ja luonnonsuojelun kannalta arvokkaiden alueiden inventointia ja suojelua luonnonvarasuunnittelun ja alue-ekologisen suunnittelun erityiskohteilla sekä suojelualueisiin rajoittuvilla metsätalouden käytössä olevilla alueilla.

3. Jatketaan luonnonvarasuunnittelua Kainuun pilottisuunnitelmasta saatujen kokemusten pohjalta Länsi-Suomen sekä Itä-, Länsi- ja Ylä-Lapin alueilla. Ylä-Lapissa painotetaan metsä- ja porotalouden yhteensovittamista.

4. Luonnonsuojelualuehankintoihin ja niiden kustannuksiin käytetään 15,1 milj. euroa, millä hankitaan luonnonsuojelukäyttöön yhteensä noin 7 000 hehtaaria.

Metsähallitus on valtion liikelaitoskonserni, jonka päätoimialat ovat metsätalous ja luonnonsuojelu. Metsätalouden lisäksi liiketoimintoja ovat luontomatkailu, maa- ja maa-aineskauppa sekä metsäpalveluiden myynti. Metsähallitus tuottaa luonnonsuojeluun, retkeilyyn ja muuhun sen toimialaan liittyviä yhteiskunnallisia palveluita. Metsähallituksella on kaksi tytäryhtiötä, siemen- ja taimikauppaan erikoistunut Forelia Oy ja konsultointiin erikoistunut Indufor Oy.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Ville Schildt, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 53358