Hyppää sisältöön
Media

Metsähallituksen toiminta- ja tulostavoitteet vuodelle 2003

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.2.2003 13.30
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt Metsähallituksen palvelu- ja toimintatavoitteista sekä 67,9 miljoonan euron tulostavoitteesta vuodelle 2003. Vuoden 2003 tuloksesta Metsähallitus tulouttaa ensi vuonna valtiolle 47,1 miljoonaa euroa.

Eduskunnan hyväksymissä keskeisissä palvelu- ja muissa toimintatavoitteissa painotetaan muun muassa sitä, että Metsähallitus hoitaa valtion maa- ja vesiomaisuutta ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävän metsätalouden periaatteiden mukaisesti. Metsähallituksen toimintaa kehitetään Kansallisen metsäohjelman 2010:n ja vuonna 2001 hyväksytyn Metsähallituksen kehittämisstrategia 2001-2007 linjausten mukaisesti.

Metsähallitus ottaa vuonna 2003 käyttöön taloudellista, ekologista ja sosiaalista kestävyyttä kuvaavat mittarit Metsähallituksen hallinnassa olevien valtion maiden hoidon, käytön ja suojelun arvioimiseksi. Metsähallitus toteuttaa valtioneuvoston 23.10.2002 tekemää periaatepäätöstä toimintaohjelmasta Etelä-Suomen, Oulun läänin länsiosan ja Lapin läänin lounaisosan metsien monimuotoisuuden turvaamiseksi. Ohjelmaan liittyen Metsähallitus rahoittaa liiketoiminnan tuloillaluonnonsuojelualueiden ennallistamista ja hoitoa 1,2 miljoonalla eurolla. Luonnonsuojelun kannalta arvokkaiden alueiden inventointia ja monimuotoisuuden huomioon ottamista tehostetaan. Metsähallitus uudistaa ympäristöoppaan vuoden 2003 aikana. Luonnonsuojeluhankintoihin ja niiden kustannuksiin vuonna 2003 Metsähallitus käyttää yhteensä 15,1 miljoonaa euroa, joilla hankitaan alueita luonnonsuojelukäyttöön 8 000 hehtaaria.

Metsähallitus tukee Itä- ja Pohjois-Suomen työllisyyttä pitämällä metsätalouden suoritemäärät korkealla tasolla. Metsähallitus kehittää metsätyön sisältöä siten, että se edistää puuntuotannon tehostamista, puun korjuun kokonaistuottavuuden paranemista ja luonnonhoitotöiden asiantuntevaa suorittamista.

Riista- ja kalakantojen kestävän käytön asettamissa rajoissa Metsähallitus tarjoaa metsästykseen ja kalastukseen liittyviä palveluja hallinnassaan olevilla maa- ja vesialueilla. Yhteiskunnallisten palveluiden tuottamisesta tehdään erillinen sopimus maa- ja metsätalousministeriön ja Metsähallituksen välillä.

Metsähallitus on valtion liikelaitoskonserni, jonka päätoimialat ovat metsätalous ja luonnonsuojelu. Metsätalouden lisäksi liiketoimintoja ovat luontomatkailu, maa- ja maa-aineskauppa sekä metsäpalveluiden myynti. Metsähallitus tuottaa luonnonsuojeluun, retkeilyyn ja muuhun sen toimialaan liittyviä yhteiskunnallisia palveluita. Metsähallituksella on kaksi tytäryhtiötä, siemen- ja taimikauppaan erikoistunut Forelia Oy ja konsultointiin erikoistunut Indufor Oy.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Ville Schildt, maa- ja metsätalousministeriö, puh. (09) 160 53358.