Hyppää sisältöön
Media

Metsäkanalintujen metsästysajat lyhenevät osassa maata

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.9.2012 13.48
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt metsäkanalintujen metsästysaikojen lyhentämisestä osassa maata kuluvana syksynä.

Metson metsästys on kielletty lokakuussa Kanta-Hämeen maakunnassa sekä Enontekiön, Inarin, Kittilän, Muonion, Sodankylän ja Utsjoen kunnissa. Näillä alueilla metson metsästys on sallittua 30.9. saakka.

Teeren ja pyyn metsästys on kielletty lokakuussa Enontekiön, Inarin, Kittilän, Muonion, Sodankylän ja Utsjoen kunnissa. Näillä alueilla teeren ja pyyn metsästys on sallittua 30.9. saakka.

Riekon metsästys on kielletty lokakuussa Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia. Näillä alueilla riekon metsästys on sallittua 30.9. saakka. Ylä-Lapissa Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa riekon metsästys on sallittua normaalisti 31.3. saakka.

Kuluvana kesänä metsäkanalintujen pesimämenestys on ollut osassa Pohjois-Suomea erittäin huono. Metsästyskiellot perustuvat Suomen riistakeskuksen tekemään esitykseen. Lausuntokierrokselle lähettämisen jälkeen Suomen riistakeskus on 11.9. toimittanut ministeriölle täydentyneet riistakolmiolaskentojen tulokset, jotka muuttuivat Savukosken osalta merkittävästi, joten esitystä muutettiin siten, että Savukosken osalta ei asetettu kieltoa metson, teeren ja pyyn osalta.

Jo aiemmin kesällä kiellettiin metson metsästys kokonaan kolmeksi vuodeksi Varsinais-Suomen maakunnassa ja Uudenmaan maakunnassa lukuun ottamatta Lapinjärven, Loviisan ja Myrskylän kuntia. Samalla tavoin riekon metsästys on kielletty kokonaan kolmeksi vuodeksi Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnissa.

Metsästysaikojen rajoittamisjärjestelmä uudistettiin viime vuonna voimaan tulleen riistahallintouudistuksen yhteydessä. Ministeriö pyrkii tuoreiden laskentatietojen perusteella annettujen asetusten avulla varmistamaan, että metsästystä harjoitetaan metsästyslaissa säädetyn kestävän käytön periaatteen mukaisesti.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Janne Pitkänen, puh. 0295 16 2338

Jari Koskinen