Hyppää sisältöön
Media

Metsätilatyöryhmältä yksimieliset toimenpide-esitykset tilakoon kasvattamiseksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.3.2011 9.30
Tiedote -

Metsätilojen koon ja rakenteen kehittämistä pohtinut työryhmä luovutti tänään raporttinsa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle. Laajapohjainen työryhmä oli esityksissään yksimielinen.

Metsänomistajien, metsäteollisuuden, metsäalan edistämisorganisaatioiden, tutkimuksen ja hallinnon edustajista koostuva työryhmä tuotti toimenpide-esityksiä vaikutusarviointeineen yksityismetsätalouden tilakoon kasvattamiseksi, sukupolvenvaihdosten edistämiseksi ja metsätilojen rakenteen parantamiseksi. Toimenpiteillä tähdätään metsänomistuksen ja koko metsäteollisuuden arvoketjun kannattavuuden parantamiseen.

Tärkeimpänä toimenpiteenä esitetään perintö- ja lahjaveron huojennusta metsätiloille samalla tavoin kuin maatiloilla ja yrityksissä on mahdollista. Huojennuksen voisi saada tietyn kokoiset metsätilat, joita ei sukupolvenvaihdoksen yhteydessä jaettaisi. Tällä tavoin voitaisiin pitää metsätilat isompina kokonaisuuksina.

Metsätilojen tarjonnan lisäämiseksi ja tilakoon kasvattamiseksi työryhmä ehdottaa myös luovutusvoittoverohuojennuksen käyttöönottoa maa- ja metsätalouskiinteistöille.

Metsätilusjärjestelyjen kehittämiseksi esitetään Maanmittauslaitoksen toteutettavaksi tilusjärjestelyjen pilottivaihe vuosina 2011-2014. Lisäksi esitetään toimenpiteitä yhteismetsien laajentumiseksi ja hallinnon keventämiseksi. Metsähallituksen metsiä esitetään käytettäväksi 5 000-10 000 hehtaaria uusien yhteismetsien perustamiseen ”siemeneksi” tai nykyisten yhteismetsien laajentamiseen.

Muita esitettyjä toimenpiteitä ovat kuolinpesien kannusteet metsätilojen siirtämiseksi yhdelle omistajalle tai muuttamaan tilat verotusyhtymiksi tai yhteismetsiksi. Lisäksi esitetään varauksien ja metsävähennyksen myöntämistä tietyin edellytyksin yhtiömuotoiselle metsänomistukselle sekä metsänvuokrauksen kehittämistä.

Työryhmän raportti julkaistiin hyödynnettäväksi hallitusohjelmaa laadittaessa. Työryhmän ja sen ohjaaman Metsäntutkimuslaitoksen kehittämishankkeen toimikausi jatkuu vielä vuoden loppuun. Tänä aikana hankkeessa keskitytään metsänomistajien neuvonnassa ja koulutuksessa käytettävien työkalujen ja sähköisten sivujen tuottamiseen. Työryhmän työ on osa Kansallisen metsäohjelman toimeenpanoa ja tukee samalla työ- ja elinkeinoministeriön metsäalan strategisen ohjelman tavoitteita.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Minna-Mari Kaila, valtiosihteeri, 040-5573681
Marja Kokkonen, metsäneuvos, työryhmän puheenjohtaja, 040-5246267
Harri Hänninen, vanhempi tutkija, Metla, 040-8015428