Hyppää sisältöön
Media

Metsien tilan mittaristosta sopimus

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2003 10.25
Tiedote -

Guatemalassa helmikuun ensimmäisellä viikolla kokoontunut yli 60 maata edustanut asiantuntijaryhmä pääsi sopimukseen metsien tilan mittareista. Metsien tilan mittareita on kehitetty yli 10 vuotta yhdeksässä eri maanosia edustavassa alueellisessa yhteistyöaloitteessa. Yhteistä sopimusta tärkeimmistä metsien tilaa kuvaavista tekijöistä tarvitaan, jotta voitaisiin päästä maailmanlaajuiseen metsäsopimukseen metsäkadon estämiseksi.

Guatemalassa sovittiin seitsemän tekijää, jotka kertovat metsien tilasta ja sen muutoksista. Nämä tekijät ovat seuraavat:

- metsävarojen määrä

- biologinen monimuotoisuus

- metsien terveys ja elinvoimaisuus

- metsien tuotantotehtävät

- metsien suojelutehtävät

- metsien sosiaaliset ja taloudelliset tehtävät

- metsiä koskeva lainsäädäntö, politiikka ja instituutiot

Mittareita kehitettäessä on tavoiteltu yksinkertaisia tunnuksia, jotta kaikki maat pystyvät tuottamaan vaadittavaa tietoa ja voivat niihin sitoutua. Mittariston soveltaminen edellyttää maailmanlaajuista tietojenkeruujärjestelmää, jollaista ylläpitää YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Guatemalan kokous oli jatkokokous kuusi vuotta sitten Suomessa pidetylle vastaavalle ensimmäiselle kokoukselle (ISCI), jonka maa- ja metsätalousministeriö rahoitti. Suomi on ollut yksi johtavista maista metsien kestävyyden mittaamisessa ja edistämisessä. Suomen metsien tilaa esittelevä raportti vuodelta 2000 koostui 47 mittarista. Ne perustuivat Euroopan metsäministerien sopimaan metsien kestävyyden mittaristoon. Guatemalan kokouksessa Suomessa tehty työ esiteltiin ja se sai käytännönläheisyydestään tunnustusta.

Guatemalan kokouksen järjestivät yhteistyössä Guatemalan hallituksen kanssa FAO, trooppisen puun järjestö ITTO, USA ja Suomi. Maa- ja metsätalousministeriö tuki Guatemalan kokousjärjestelyjä muun muassa taloudellisen avustuksella ja asiantuntija-avulla. Suomen edustajina kokouksessa toimivat ylitarkastaja Jouni Suoheimo maa- ja metsätalousministeriöstä, johtaja Jari Parviainen Metsäntutkimuslaitoksesta ja kehitysyhteistyöneuvos Markku Aho ulkoasiainministeriöstä.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Jouni Suoheimo, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 2923, 040-7040555

johtaja Jari Parviainen, Metsäntutkimuslaitos, p. (013) 251 4000