Hyppää sisältöön
Media

METSO-ohjelman pilottihankkeet toteutetaan täysimääräisinä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.9.2003 13.25
Tiedote -

Valtio turvaa Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman (Metso) pilottihankkeiden rahoituksen täysimääräisenä. Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja ilmoitti tänään kansallisen metsäneuvoston kokouksessa ministeriön rahoitusosuuden olevan valtioneuvoston periaatepäätöksen mukainen sekä tänä vuonna että tulevina ohjelmavuosina.

Ministeri Korkeaoja totesi tyydytyksellä Metson yhteistoimintaverkostohankkeisiin saapuneen runsaasti hyviä hakemuksia, joista voidaan hyvin valita valintaprosessin toiselle hakukierrokselle pääsevät hankkeet.

Metsäneuvoston kokouksessa todettiin, että Metso-ohjelman luonnonarvokauppaan tulleet hakemukset käsittävät yhteensä yli 600 hehtaarin alan. Ensimmäiset luonnonarvokaupat tehtäneen syyskuun lopulla.

Korkeaoja totesi metsäneuvostolle, että metsäverotuksen siirtymäkauteen ei ole tulossa muutoksia. Siten vuoden 2006 alusta kaikki metsänomistajat ovat puun myyntitulojen verojärjestelmässä.

Kansallisen metsäohjelman Metsistä virkistystä ja luonnontuotteita -seurantatyöryhmä ehdottaa vapaaehtoisuuteen perustuvaa virkistysarvokaupan menettelytapaa. Sen mukaan esimerkiksi kunnat voisivat ostaa asukkailleen virkistysmahdollisuuksia muilta maanomistajilta. Sopimus voitaisiin tehdä määräajaksi ja siitä myönnettäisiin korvausta.

Metsäosaamisen vahvistamista selvittänyt seurantatyöryhmä korostaa metsäalan koulutuksen kehittämistä ja laaja-alaistamista suomalaisen työvoiman kansainvälistymistarpeen lisäksi eurooppalaisten ja globaalien koulutusmarkkinoiden näkökulmasta. Työryhmä on huolissaan metsäalan konsultoinnin kapasiteetin pienenemisestä tasolle, joka ei vastaa metsäsektorin painoarvoa Suomessa.

Alueellisten metsäohjelmien tarkistaminen ja uusien alueellisten metsäneuvostojen asettaminen vuosiksi 2004-06 on käynnistymässä. Alueellisten metsäohjelmien toteutuksen todettiin vaihtelevan alueittain. Pääpiirteissään alueelliset metsäohjelmat ovat toteutuneet hyvin.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

osastopäällikkö Aarne Reunala, p. (09) 160 53350

pääsihteeri Jouni Suoheimo, p. (09) 160 52923