Hyppää sisältöön
Media

Mikrobilääkkeiden teho säilytettävä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.5.2003 7.02
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön asettama työryhmä julkaisi tänään kansallista mikrobilääkkeiden käyttöä eläinten hoidossa ohjaavat mikrobilääkesuositukset ja luovutti muistionsa maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle. Näillä suosituksilla on päivitetty mikrobilääkkeiden ensimmäiset käyttösuositukset eläinlääkinnässä Suomessa, jotka julkaistiin vuonna 1996. Uudet suositukset kattavat tuotantoeläimillä, turkiseläimillä sekä seuraeläimistä koirilla ja kissoilla esiintyvät tavallisimmat tulehdus- ja tartuntataudit.

Mikrobilääkkeiden tehon säilyttäminen on yksi lähivuosien suurimpia lääketieteen ja eläinlääketieteen haasteita. Ongelmana ovat resistentit mikrobit, eli mikrobit jotka ovat vastustuskykyisiä mikrobilääkeaineille. Työryhmä on miettinyt tehokkaita keinoja ongelman ratkaisemiseksi; niitä ovat esimerkiksi mikrobilääkkeiden hallittu käyttö sekä infektioita ehkäisevät toimenpiteet.

Kansainvälisessä vertailussa eläinperäisten mikrobien resistenssitilanne on Suomessa varsin hyvä. Hyvän tilanteen säilyttäminen myös jatkossa vaatii yhteistyötä eri tahojen välillä ja ennen kaikkea kansallista panostusta. Hyvä resistenssitilanteemme on eläintuotannossa kansallinen vahvuustekijä ja kilpailuvaltti. Myös seuraeläimet tarvitsevat tulevaisuudessa hyvin tehonsa säilyttäneitä mikrobilääkkeitä terveytensä vakuudeksi. Seuraeläimissäesiintyvien bakteerien resistenssin merkitystä lisää se, että kyseiset eläimet ovat jatkuvasti läheisessä kontaktissa ihmisiin.

Pelkkä suositusten antaminen ja niiden ajoittainen päivittäminen ei riitä edistämään hallittua mikrobilääkkeiden käyttöä. Työryhmä painottaa, että bakteerien resistenssitilannetta täytyy jatkuvasti seurata, jäämävalvonnan taso on säilytettävä vähintään entisellä tasolla ja mikrobilääkkeiden käytön seurantaa on tehostettava. Kansallisella tasolla eläimille käytettyjen mikrobilääkkeiden kokonaiskäyttömäärät kilogrammoina ovat viimeisten vuosien aikana tasaisesti laskeneet. Vielä ei kuitenkaan tiedetä eri mikrobilääkevalmisteiden menekkiä eri käyttöaiheisiin tai eläinlajeille.

Ennaltaehkäisevä terveydenhuoltotyö on tehokkain tapa edistää hallittua mikrobilääkkeiden käyttöä ja ylläpitää hyvää resistenssitilannetta. Lisäksi työryhmä painottaa, että mikrobilääkesuosituksia on jatkossa päivitettävä useammin ja niitä on monipuolistettava. Toistaiseksi suosituksia on annettu lähinnä mikrobilääkkeen valintaan eri eläinlajien taudeissa. Jatkossa on pyrittävä siihen, että suositukset kattavat myös käytettävät lääkeannokset, hoitojen keston sekä mikrobilääkehoidon lisäksi tarvittavat muut hoitotoimenpiteet ja keinot ennaltaehkäistä sairautta.

Lisätietoja:

työryhmän puheenjohtaja, kotieläinten lisääntymistieteen dosentti Olli Peltoniemi, Helsingin yliopisto, puh. 040-538 1621

työryhmän sihteeri, eläinlääkintötarkastaja Henriette Helin, maa- ja metsätalousministeriö, puh. (09) 160 52721

työryhmämuistio löytyy osoitteesta:

http://www.mmm.fi/julkaisut/tyoryhmamuistiot/tr2003_9.pdf