Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila ja komissaari Damanakin keskustelivat kalastuspolitiikasta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.3.2011 13.15
Tiedote -

Kalastus ja meriasioiden komissaari Maria Damanaki vieraili Suomessa 10-11.3.2011. Vierailun aikana keskusteltiin muun muassa EU:n yhteisen kalastuspolitiikan uudistamisesta ja EU:n kalatalousrahaston säännöistä tulevalla rahoituskaudella sekä vesiviljelyn ja pienimuotoisen rannikkokalastuksen kehittämisestä.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila korosti keskusteluissa kahta yhteisen kalastuspolitiikkaan liittyvää asiaa: alueellisen lähestymistavan merkitystä ja pienimuotoisen kalastuksen luonnetta ja tarpeita.

Suomi pitää erityisen tärkeänä, että uusi kalastuspolitiikka antaa mahdollisuuden alueellisiin ratkaisuihin perustuen merialueiden erityispiirteisiin. Itämeren alueella on pitkä ja rohkaiseva kokemus kalastuksen alueellisesta yhteistyöstä, joka on Itämeren kalastuksen alueellisessa foorumissa BALTFISH:ssa käynnistetty uudelleen.

Pienimuotoisen kalastuksen osalta ministeri Anttila toi esille, että uuden kalastuspolitiikan olisi annettava enemmän joustovaraa kansallisille ratkaisuille. EU:n tasolla pitäisi välttää sellaisten määräysten antaminen, jotka tarpeettomasti vaikeuttavat pienimuotoisen lähikalan tarjontaa. Esimerkiksi alle 12 metristen kalastusalusten kapasiteettirajoitusten poistaminen edesauttaisi uusien kalastajien tuloa alalle ja parantaisi nykyisten kalastajien toimintaedellytyksiä.

Uuden kalatalousrahaston säännösten osalta ministeri Anttila korosti kestävän kalatalouden alkutuotannon tukemisen tärkeyttä. Erityisenä painopisteenä tulee olla alaa tukevan infrastruktuurin kehittäminen sekä kestävien innovaatioiden edistäminen ja tukeminen. Lisäksi kalastustoiminnan jatkumisen tukemiseksi ministeri ehdotti olemassa olevien kalastustilojen sukupolvenvaihdosten tukemiseen liittyvää mallia. Lisäksi keskusteluissa korostettiin kestävän vesiviljelyn merkitystä kalan alkutuotannossa sekä siihen liittyviä tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Ministeri Anttila nosti keskusteluissa esiin myös tiettyjä Suomen kannalta merkittäviä kysymyksiä, kuten hylkeiden ja merimetsojen kalastukselle aiheuttamien vahinkojen ehkäisemisen sekä kalastusvakuutusjärjestelmän jatkuvuuden turvaamisen tärkeyden.

Lisäksi ministeri Anttila korosti, että lohen siimakalastusta Itämeren pääaltaalla on tarpeen valvoa tehostetusti ja että siinä saadun alamittaisen lohen määriä tulisi arvioida ja tarvittaessa nopeasti ryhtyä arvioinnin vaatimiin toimiin kuten esim. kalastuskauden lyhentämiseen.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Orian Bondestam, puh. 0400 392 011

Sirkka-Liisa Anttila