Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Verkkokalastusta rajoitettava saimaannorpan suojelemiseksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2011 11.35
Tiedote -

− Vetoan teihin, hyvät vesialueiden omistajat, että teette sopimuksen verkkokalastuksen rajoittamisesta. Vapaaehtoisten kalastusrajoitusten eteen tehty kova työ ei saa valua hukkaan, sanoi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila puhuessaan kalastusosakaskuntien edustajille Savonlinnassa 11.2.

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on lähettänyt norppa-alueen osakaskunnille sopimustarjouksen. Kaikkiaan sopimusesityksiä postitettiin 234 kappaletta ja ne kattavat 1718 km2 suuruisen alueen. Sopimukset on pyydetty allekirjoittamaan 15.2.2011 mennessä, jotta sopimusalueen kattavuus pystytään arvioimaan riittävän ajoissa.

Kevätrajoitusalueen yhtenäisyys ja aukottomuus on saimaannorpan suojelutavoitteiden lisäksi tärkeää myös valvonnan ja tiedottamisen kannalta. Tuorein katsaus sopimustilanteeseen osoittaa, että alueella on vielä jonkun verran aukkoja.

Maa- ja metsätalousministeriö seuraa sopimustilanteen kehittymistä. Saimaannorppa ja kalastus -seurantaryhmä on esittänyt, että mikäli kevätrajoitusaluetta ei saada yhtenäiseksi sopimusmenettelyn turvin, ministeriön tulee ryhtyä toimiin kevätrajoitusalueen muodostamiseksi valtioneuvoston asetuksella. Näin totesi myös ministeri Anttila perjantain tilaisuudessa.

− Haluan muistuttaa kaikkia, että mikäli sopimusten solmiminen viivästyy tai aluetta ei saada yhtenäiseksi, valtioneuvosto voi joutua antamaan asetuksen verkkokalastuskiellon aikaansaamiseksi koko kevätrajoitusalueelle, Anttila totesi.

Mahdollinen asetus ei vaikuta solmittuihin sopimuksiin. Sopimukset säilyvät voimassa toistaiseksi ja niistä maksetaan korvaukset siinäkin tapauksessa, että asetus annetaan.

Ministeri Anttila muistutti myös, että EU:n komissio tarkkailee Suomen toteuttamia norpansuojelutoimia. Neuvotteluyhteys komissioon on tällä hetkellä hyvä ja ministeri haluaa jatkaa neuvotteluja hyvässä hengessä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
kalastusneuvos Eija Kirjavainen, puh. 040 772 12 62
ylitarkastaja Roni Selén, puh. 040 507 39 34