Hyppää sisältöön
Media

Ministerit keskustelevat laatumaataloudesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.5.2003 8.54
Tiedote -

Puheenjohtajamaa Kreikka on nostanut laadun maataloudessa epävirallisen maatalous- ja kalastusneuvoston aiheeksi. Maatalous- ja kalastusministerit kokoontuvat 10.-13.5. Korfulla Kreikassa. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja.

Ministereiden on tarkoitus keskustella muun muassa sertifioitujen laatutuotteiden merkityksestä ja niiden markkinaosuuksista. Lisäksi ministerit arvioivat tutkimuksen ja innovaatioiden merkitystä laatumaataloudessa. Ministerit ottavat kantaa myös laatutuotannon merkitykseen maaseudun kehittämiselle ja EU:n tukitoimiin, jotka koskevat laatutuotantoa.

EU:ssa on olemassa erityistä lainsäädäntöä maantieteellisten alkuperänimitysten käytöstä, perinteisistä tuotteista ja luonnonmukaisesta tuotannosta. Lainsäädännöllä pyritään varmistamaan näiden tuotteiden laatuominaisuudet, alkuperä, valmistustapa ja jäljitettävyys. Näitä tuotteita kutsutaan sertifioiduiksi laatutuotteiksi.

Suomi katsoo, että käsitteessä laatu yhdistyvät niin perinteinen ja eettinen tuotantotapa, valmistusmenetelmät, tuotantoprosessi ja alkuperä kuin myös mitattavissa ja aistittavissa oleva laatu. Kaikki nämä tekijät ovat tärkeitä laadun osa-alueita. Laatu voidaan kuitenkin rakentaa elintarvikkeisiin vasta, kun turvallisuus on kunnossa.

Neuvoston epävirallinen kokous tarjoaa myös mahdollisuuden keskusteluille yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta. Kokouksen yhteydessä jäsenmailla on tilaisuus neuvotella puheenjohtajamaan ja komission kanssa uudistuksen keskeisistä kysymyksistä. Kreikalla on tarkoitus päästä ainakin periaatteelliseen ratkaisuun yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta ennen puheenjohtajakautensa loppua kesäkuun lopussa, mikäli Euroopan parlamentti antaa lausuntonsa komission esityksistä kesäkuun alussa.

Lisätietoja: maatalousneuvos Matti Hannula, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 2730