Hyppää sisältöön
Media

Ministerityöryhmä: Metsähallituksesta julkisoikeudellinen laitos

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 26.11.2010 12.11
Tiedote -

Metsähallituksen toimintamallia ja organisaation kehittämistä valmistellut ministerityöryhmä linjaa, että uusi Metsähallitus toimii yhtenäisenä, tulosohjattuna julkisoikeudellisena laitoksena. Uudelle Metsähallitukselle voidaan näin säätää tarvittava päätösvalta ja se voi tehokkaasti hoitaa myös toimintaansa liittyvät julkiset hallintotehtävät sekä harjoittaa luonnonvarojen käyttöön liittyvää liiketoimintaa. Ministerityöryhmä oli kehittämisperiaatteista täysin yksimielinen.

Uusi Metsähallitus muodostuu keskusyksiköstä, tulosyksiköistä sekä liiketoimintaa harjoittavista tytäryhtiöistä. Maa- ja vesiomaisuus säilyy edelleen valtion suorassa omistuksessa, sitä ei missään tapauksessa yhtiöitetä. Kiinteistöomaisuuden hoitaminen yhdessä organisaatiossa mahdollistaa merkittävät synergiaedut niin luonnonvarojen käytössä kuin hallinnossa.

Metsähallitus on jatkossakin luonnonvarojen käyttöä keskeisesti ohjaavien maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön tulosohjauksessa. Toimiva ja selkeä ministeriöiden poliittinen ohjaus nähdään hyvin tärkeänä valtion luonnonvarojen hoidon ja käytön ohjaamiseksi.

Uuden Metsähallituksen keskeisimmät tehtävät ovat luonnonvarojen käytön strateginen suunnittelu ja toteutus, metsätalous, luontopalvelut, muu luonnonvarojen käyttöön liittyvä liiketoiminta ja ekosysteemipalvelut. Luontopalvelut on tulevaisuudessakin tulosyksikkönä osana organisaatiota. Se toimii budjettirahoitteisena ja hoitaa virkistys- ja luonnonsuojelualueita sekä muita erityisalueita.

Markkinoilla toimivien liiketoimintojen on oltava yhtiömuotoisia riittävän läpinäkyvyyden ja kilpailuneutraliteetin varmistamiseksi. Metsätalouden on määrä toimia laitoksen 100% omistamana tytäryhtiönä. Yhtiön toiminta perustuu metsätalousliiketoimintaan eli metsien hoitoon, puunkorjuuseen ja puutoimituksiin kuten tähänkin asti.

Metsätalouden ja muiden liiketoimintojen reunaehdot määritellään säädöksissä ja luonnonvarasuunnitelmissa, joita voidaan tarkentaa ministeriöiden tulosohjauksella. Näitä reunaehtoja ovat mm. luonnon monimuotoisuuden, metsien virkistyskäytön, luontomatkailun, saamelaiskulttuurin ja porotalouden huomioonottaminen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylijohtaja Juha Ojala, puh. 050 413 55 15