Hyppää sisältöön
Media

Muutoksia hirvieläinten ja suurpetojen aiheuttamien vahinkojen korvaussäännöksii

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.12.2009 12.30
Tiedote -

Uusi riistavahinkolaki tulee voimaan tänään 1.12.2009. Riistaeläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamista koskevat säännökset muuttuvat niin, että korvauksesta vähennettävästä 250 euron omavastuusta luovutaan. Riistaeläinten aiheuttamat viljelys-, eläin-, irtaimisto-, poro- ja metsävahingot korvataan ilman euromääräistä rajoitusta, jos korvauksen hakijalle aiheutuneiden vahinkojen yhteenlaskettu määrä kalenterivuotta kohti on enemmän kuin 170 euroa.

Hirvieläinten ja suurpetojen aiheuttamia liikennevahinkoja ei enää korvata valtion varoista, koska ajoneuvoille on saatavissa edulliseen hintaan yksityiseltä vakuutusalalta yhdistelmävakuutukseen sisältyvä vakuutusturva myös hirvieläinten aiheuttamien liikennevahinkojen varalta. Liikenteessä aiheutuvat henkilövahingot puolestaan korvataan aina pakollisen liikennevakuutuksen kautta.

Porovahinkojen korvaamisen perusteita muutetaan niin, että suurpedon tappamaa löydettyä aikuista poroa tai siitosvasaa ei enää korvata käyvältä arvoltaan kaksinkertaisena vaan puolitoistakertaisena. Vasonnan ja marraskuun viimeisen päivän välisenä aikana suurpetojen tappamat poronvasat puolestaan korvataan uuden laskennallisen vasahävikkikorvauksen kautta. Uutena elementtinä on myös mahdollisuus maksaa erityistä korotettua korvausta tietyille paliskunnille, joiden alueella suurpedot ovat pitkään aiheuttaneet poikkeuksellisen suuria vahinkoja.

Uudella lailla luodaan myös erityinen riistavahinkorekisteri, johon voidaan aiempaa järjestelmällisemmällä tavalla kerätä ja tallentaa tietoa lain piirissä olevien riistaeläinten aiheuttamista vahingoista.

Lakia tarkentavat säännökset annetaan valtioneuvoston asetuksella. Teknisluonteisista seikoista säädetään maa- ja metsätalousministeriön asetuksella tai Maaseutuviraston määräyksellä. Metsästyslakiin sisältyvä riistaeläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamista koskeva säännös korvataan viittauksella uuteen lakiin.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Sami Niemi, puh. 0400 238 505
ylitarkastaja Jussi Laanikari, puh. 040 733 62 29

Sirkka-Liisa Anttila