Hyppää sisältöön
Media

Paikkatietoviranomaiset nimettiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.10.2009 9.18
Tiedote -

Valtioneuvosto on tänään torstaina 1.10.2009 hyväksynyt asetuksen paikkatietoinfrastruktuurista. Asetuksella täydennetään kesäkuussa voimaan tullutta lakia paikkatietoinfrastruktuurista. Lain ja uuden asetuksen pääasiallisena tarkoituksena on panna täytäntöön Euroopan yhteisön paikkatietoinfrastruktuurin perustamisesta annettu niin sanottu INSPIRE-direktiivi. Asetuksen on määrä tulla voimaan 12.10.2009.

Paikkatietoinfrastruktuurilain ja annetun asetuksen tarkoituksena on yhtenäistää viranomaisten hallussa olevien paikkatietoja sisältävien tietovarantojen hallintaa, kehittää tietopalveluita, lisätä viranomaisten välistä tietoyhteistyötä ja luoda edellytyksiä entistä monipuolisempien karttapohjaisten kansalaispalveluiden syntymiselle.

Paikkatietoinfrastruktuurilaki perustuu hajautettuun toimintamalliin, jossa lain soveltamisalaan kuuluvia paikkatietoaineistoja hallinnoivat viranomaiset pitkälti itse vastaavat monista toimenpiteistä. Viranomaisten on valmistettava aineistoja kuvaavat ns. metatiedot, laadittava aineistoista yhteiskäyttöön soveltuva versio ja huolehdittava siitä, että yhteiskäyttöinen aineisto on saatavissa tietoverkossa aineistojen katselua ja siirtämistä varten.

Annetulla asetuksella määritellään tarkemmin lain soveltamisalaan kuuluvat viranomaiset aineistoryhmittäin ja määrätään ne määräajat, joiden mukaisesti viranomaisten on pantava lain mukaiset toimenpiteet täytäntöön. Asetuksessa noudatetaan lain linjojen mukaisesti INSPIRE-direktiivin mukaisia osin pitkiäkin siirtymäaikoja. Paikkatietoinfrastruktuurin toimeenpano ajoittuu vaiheittain vuosille 2010 – 2019.

Asetuksessa määritellään lisäksi tarkemmin Maanmittauslaitoksen vastuulla olevien tukipalveluiden sisältö, yhteistoimintaelimen tehtävät ja kokoonpano sekä direktiivin toimeenpanon seurannan ja raportoinnin järjestämisen edellyttämät tehtävät.

Kansallisen asetuksen rinnalla sovelletaan Euroopan komission johdolla valmisteltuja ja osin jo voimaan tulleita mm. tietopalveluiden teknisiä vaatimuksia ja yhteiskäyttöisen aineiston rakennetta koskevia toimeenpanosääntöjä.

INSPIRE-direktiivin toimeenpanosta eri viranomaisille aiheutuvat kustannukset arvioitiin jo lain valmistelun yhteydessä. Asetus kohdentaa nämä kustannukset tarkemmin eri viranomaisille. Merkittävä osa lain edellyttämistä toimista voidaan pitkien siirtymäaikojen puitteissa yhdistää muuhun tietotekniseen kehittämistyöhön, mistä syystä organisaatiokohtaisten kustannusten arvioidaan jäävän pääsääntöisesti pieniksi.

Toimiva paikkatietoinfrastruktuuri voi tuottaa parhaimmillaan yli 10 miljoonan euron vuotuisen hyödyn julkiselle hallinnolle ja muille toimijoille. Uusien palveluiden avulla voidaan parantaa toiminnan laatua ja tuottavuutta monilla eri toimialoilla sekä tuottaa hyötyjä myös kansalaisille. Esimerkkinä näistä hyödyistä on erilaisten kartta- ja reittipalveluiden laaja käyttö.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
lainsäädäntöneuvos Tuire Taina, p. (09) 160 52694
neuvotteleva virkamies Antti Vertanen, p. (09) 160 52504