Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto jatkaa keskustelua yhteisen maatalouspolitiikan tulevaisuudesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.1.2011 12.54
Tiedote -

EU:n maatalousministereiden on määrä tammikuun kokouksessaan 24.1. jatkaa keskustelua komission tiedonannosta EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta. Erityisesti keskitytään luonnonvarojen kestävään käyttöön ja ilmastonmuutokseen. Lisäksi uusi puheenjohtajavaltio Unkari esittelee työohjelmansa ja Saksa kertoo dioksiinitilanteesta. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Maatalousministerit jatkavat keskusteluaan yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta puheenjohtajamaa Unkarin laatimien kysymysten pohjalta. Suomi pitää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ilmastonmuutokseen vastaamista tulevan uudistuksen keskeisinä elementteinä. Ilmastonmuutos ja ruokaturvan merkitys korostavat tarvetta huolehtia maatalouden tuotantoedellytyksistä kaikilla, myös syrjäisillä ja luonnonolosuhteiltaan vaikeilla alueilla. Suomi katsoo, että yhteisen maatalouspolitiikan avulla voidaan varmistaa monien sellaisten hyödykkeiden tuotanto, joita ei vapaassa markkinatilanteessa tuotettaisi. Näitä ovat mm. maaseutumaiseman ylläpitäminen ja luonnon biologinen monimuotoisuus.

Puheenjohtajavaltio Unkari aikoo jatkaa puheenjohtajuuskaudellaan keskustelua maatalouspolitiikan uudistuksesta, maitoalan sopimussuhteiden kehittämisestä sekä unionin laatupolitiikan uudistamisesta. Erityistä huomiota Unkari kiinnittää kestävän kalastuksen sekä vesiviljelyn edistämiseen ja siten ympäristön suojelemiseen. Lisäksi edistetään eläinten hyvinvointia koskevan toimintasuunnitelman arvioinnin valmistumista sekä elintarvikkeita koskevien tietojen antamista kuluttajille. Keskustelua eurooppalaisesta ja maailmanlaajuisesta metsäpolitiikasta on myös tarkoitus jatkaa.

Saksa antaa neuvostolle selvityksen dioksiinitilanteestaan. Saksassa aiotaan toteuttaa kymmenen kohdan toimenpideohjelma, jotta vastaavaa ei jatkossa pääsisi tapahtumaan. Konkreettisia toimenpiteitä olisivat esim. rasvanvalmistuksen erottaminen niin, että sama toimija ei voisi valmistaa sekä rehu- ja elintarvikeketjuun että tekniseen käyttöön tarkoitettuja rasvoja. Saksa vaatii myös tiukempaa hyväksyntämenettelyä rehuraaka-aineita toimittaville tahoille. Suomeen ei tämänhetkisen tiedon mukaan ole tuotu dioksiinilla saastunutta rehua eikä elintarvikkeita.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. (09) 160 52428, 040 751 8407 (maatalous)
osastopäällikkö Matti Aho, p. (09) 160 53380, 040 516 9857 (kuluttaja-asiat ja terveys)

Sirkka-Liisa Anttila