Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto jatkoi keskustelua yhteisen maatalouspolitiikan tulevaisuudesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.1.2011 9.21
Tiedote -

EU:n maatalousministerit jatkoivat tammikuun kokouksessaan keskustelua komission tiedonannosta EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta keskittyen luonnonvarojen kestävään käyttöön ja ilmastonmuutokseen. EU-puheenjohtavaltio Unkari esitteli myös neuvostolle työohjelmansa ja Saksa antoi selvityksen dioksiinitilanteesta. Useat jäsenmaat kannattivat komission ehdotusta avata sianlihan yksityinen varastointi. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Maatalousministerit jatkoivat keskusteluaan yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta puheenjohtajamaa Unkarin laatimien kysymysten pohjalta. Jäsenmaat pitivät tärkeinä luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ilmastonmuutokseen vastaamista tulevan uudistuksen keskeisinä elementteinä. Ilmastonmuutos, ruokaturvan merkitys, puhtaan veden ja energian saatavuuden turvaaminen korostavat tarvetta huolehtia maatalouden tuotantoedellytyksistä kaikkialla EU:ssa, myös luonnonolosuhteiltaan vaikeilla alueilla. Jäsenmaat esittivät kuitenkin eroavia näkemyksiä ympäristö- ja ilmastonmuutostoimien ja niiden rahoituksen jakautumisesta I ja II pilarin välillä. Yhtä mieltä oltiin kuitenkin siitä, että uusia lainsäädäntöuudistuksia laadittaessa on syytä pitää mielessä politiikan yksinkertaistaminen tuen saajan ja hallinnon kannalta.

Puheenjohtajavaltio Unkari aikoo jatkaa puheenjohtajuuskaudellaan keskustelua maatalouspolitiikan uudistuksesta, maitoalan sopimussuhteiden kehittämisestä sekä unionin laatupolitiikan uudistamisesta. Erityistä huomiota Unkari kiinnittää kestävän kalastuksen sekä vesiviljelyn edistämiseen ja siten ympäristön suojelemiseen. Lisäksi edistetään eläinten hyvinvointia koskevan toimintasuunnitelman arvioinnin valmistumista sekä elintarvikkeita koskevien tietojen antamista kuluttajille. Keskustelua eurooppalaisesta ja maailmanlaajuisesta metsäpolitiikasta on myös tarkoitus jatkaa.

Saksa antoi neuvostolle selvityksen dioksiinitilanteestaan ja niistä toimenpiteistä, joita Saksassa aiotaan toteuttaa, jotta vastaavaa ei jatkossa pääsisi tapahtumaan. Saksan kriisinhallintaan oltiin yleisesti tyytyväisiä. Saksan kymmenen kohdan toimenpideohjelmaa komissio ei ollut valmis hyväksymään sellaisenaan toteutettavaksi myös yhteisön tasolla. Rasvanvalmistuksen erottaminen niin, että sama toimija ei voisi valmistaa sekä rehu- ja elintarvikekäyttöön että tekniseen käyttöön tarkoitettuja rasvoja, on vaatimus, jonka vaikutuksia tulee vielä selvittää. Sitovaa rehuraaka-aineiden positiiviluetteloa komissio ei ollut valmis hyväksymään. Toimijoiden velvoittamista vastuuvakuutusten ottoon on tarkasteltu pari vuotta sitten, mutta asia voidaan komission mukaan ottaa uudelleen tarkasteltavaksi. Suomeen ei tämänhetkisen tiedon mukaan ole tuotu dioksiinilla saastunutta rehua eikä elintarvikkeita.

Neuvostossa useat jäsenmaat kannattivat komission ehdotusta avata sianlihan yksityinen varastointi kuluvan viikon lopulla. Komissaari Dacian Ciolos totesi sianliha-alan markkinatilanteen olevan tällä hetkellä vaikea hintaheilahtelun takia. Lisäksi Saksan dioksiinitilanne on alentanut sianlihan hintaa monissa jäsenmaissa. Komissio kutsuu koolle neuvoa antavan työryhmän pohtimaan keskipitkällä aikavälillä toteutettavia toimenpiteitä sianliha-alan tuottajien tulotason vakauttamiseksi.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
maatalousneuvos Kari Valonen, p. (09) 160 52428, 040 751 8407 (maatalous)
osastopäällikkö Matti Aho, p. (09) 160 53380, 040 516 9857 (kuluttaja-asiat ja terveys)

Sirkka-Liisa Anttila