Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto keskustelee Brysselissä 17.5. elintarviketuotannon kilpailukyvystä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2010 9.44
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskustelee toukokuun kokouksessa eurooppalaisen elintarviketuotannon kilpailukyvystä ja sukupuolten tasa-arvosta maaseudulla. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Puheenjohtajavaltio Espanja on laatinut maatalousministereiden keskustelun pohjaksi kysymyksiä eurooppalaisen elintarviketuotannon kilpailukyvystä. Euroopassa maatalous- ja elintarviketuotannolle on tietoisesti asetettu kansainvälisiä standardeja tiukempia vaatimuksia. Nämä koskevat esimerkiksi ympäristönsuojelua, hygieniavaatimuksia, eläinten hyvinvointia sekä torjunta- ja kasvinsuojeluaineiden käyttöä ja valvontaa. Vaatimuksista aiheutuu Euroopan tuottajille korkeampia kustannuksia kuin kolmansien maiden tuottajille.

Suomen mielestä EU:n tulee kansainvälisissä kauppaneuvotteluissa pyrkiä siihen, että kansainvälisiä standardeja nostettaisiin EU:n vaatimusten tasolle. Kuluttajille tulee merkintöjen avulla antaa tieto eurooppalaisten tuotteiden tuotantovaatimuksista ja -tavoista ja alkuperästä sekä siitä, että vaatimuksia myös seurataan. Lisäksi Suomi katsoo, että yhteisen maatalouspolitiikan mukaiset tuet toimivat viljelijöiden tulotasoa vakauttavana tekijänä ja osaltaan kompensoivat kustannusten eroa kolmansiin maihin nähden.

Ministereiden on tarkoitus keskustella myös siitä, miten tasa-arvonäkökohdat tulisi ottaa huomioon yhteisen maatalouspolitiikan ja maaseudun kehittämispolitiikan toimenpiteissä ja tulisiko naisille antaa erityisasema joissain tukimuodoissa.

Suomen mielestä tasa-arvonäkökohdat tulee ottaa huomioon kaikissa EU:n politiikoissa.
Suomessa miehet ja naiset omistavat pääsääntöisesti yhdessä maatilat, mutta tilanne ei ole sama kaikkialla Euroopassa. Naisten asemasta Euroopan maaseutualueilla tulisikin kerätä tietoa, jotta voitaisiin tehdä oikeita toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi. Erityisesti maaseudun kehittämistoimilla voidaan toteuttaa kohdennettuja toimenpiteitä esim. naisten työllistymisen edistämiseksi. Naisten aseman kannalta tärkeitä kysymyksiä ovat myös maaseudun peruspalveluista huolehtiminen ja erilaiset sosiaalipoliittiset toimet.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. 09 160 52730, 040 760 5954

Sirkka-Liisa Anttila