Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto keskustelee elintarvikeketjun toiminnasta ja maataloudesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.3.2010 12.26
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskustelee maaliskuun kokouksessaan elintarvikeketjun toimintaa koskevista neuvoston päätelmistä sekä siitä, miten maatalous on otettu huomioon EU:n vuoden 2020-strategiassa. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Puheenjohtajavaltio on valmistellut neuvoston päätelmät elintarvikeketjun paremmasta toiminnasta. Päätelmissä kiinnitetään huomiota siihen, että ketjussa syntyvä arvonlisä tulisi jakaantua oikeudenmukaisesti kaikkien toimijoiden kesken, epäterveiden kauppatapojen poistamiseen, tuottaja- ja toimialaorganisaatiojärjestelmän kehittämiseen sekä kilpailulainsäädännön mahdollisiin muutostarpeisiin. Suomi pitää esitettyjä neuvoston päätelmiä hyvinä ja kannattaa niiden antamista.

Maatalousministereiden on myös tarkoitus keskustella maatalouden ja yhteisen maatalouspolitiikan suhteesta EU:n 2020-strategiaan. Puheenjohtajamaa Espanja haluaa virittää keskustelua strategian ja yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteiden ja rahoituksen suhteesta. Suomi katsoo, että monet Eurooppa 2020 -strategian osa-alueet koskevat maataloutta, maaseutualueita sekä maatalous- ja maaseutuyrityksiä. Tällaisia alueita ovat mm. ruokaturvan ylläpitäminen, uusiutuvan energian edistäminen, maaseutualueiden työllisyyden ja elinvoiman ylläpitäminen, ympäristön- ja luonnon monimuotoisuuden suojelu ja ilmastonmuutoksen torjunta ja siihen sopeutuminen.

Lisäksi puheenjohtajamaa esittelee neuvostolle päätelmät helmikuun neuvostossa käydystä keskustelusta yhteisen maatalouspolitiikan tulevaisuudesta ja erityisesti markkinatoimien merkityksestä. Enemmistö jäsenmaista katsoi, että yhteisessä maatalouspolitiikassa tarvitaan jatkossakin markkinatoimien turvaverkko. Lisäksi keskustelussa ilmeni tarve tutkia uusia markkinoiden hallintavälineitä.

Komissio esittelee neuvostolle neljännesvuosikertomuksen maitoalan markkinoista. Maitoalan markkinatilanne EU:ssa on vakautunut viime vuoden hintakriisin jälkeen, mutta komissio pitää tarkasti silmällä markkinatilannetta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954

Sirkka-Liisa Anttila