Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto päätti toimista maitoalan markkinoiden auttamiseksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.11.2009 14.14
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto hyväksyi marraskuun kokouksessa komission esittämät toimet maitoalan markkinoiden tukemiseksi. Lisäksi neuvosto keskusteli kalastuspolitiikan uudistuksesta, kalastussäännöistä sekä maan ostoon myönnettävästä valtiontuesta. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Neuvostossa hyväksyttiin komission ehdottama asetusmuutos, jolla turvataan jatkossa komission joustava ja nopea toiminta maitoalan markkinahäiriöiden poistamiseksi. Komission on tarkoitus käyttää tätä valtuutta nk. maitorahaston jakoperustana. Käytännössä EU:n on myös hankala reagoida nykyisen kaltaisiin markkinahäiriöihin, jos komissio tarvitsee toimivallan neuvostolta ja parlamentilta ennen kuin se voi ryhtyä toimiin markkinoiden vakauttamiseksi. Näistä käytännön syistä johtuen Suomi kannatti esitystä.

Samainen asetusmuutos pitää sisällään myös kiintiöiden poisosto-ohjelman. Suomi katsoo, että kiintiöiden osto-ohjelma ei sovi hyvin yhteen aiemmin EU-tasolla sovittujen päätösten kanssa, kuten kiintiökorotusten kanssa. Suomi pitääkin hyvänä sitä, että ohjelmien soveltaminen on jäsenvaltioille vapaaehtoista.

Kalastusasioissa neuvosto keskusteli lounaalla yhteisen kalastuspolitiikan uudistamisesta. Suomi korosti keskustelussa, että kalastuspolitiikassa tulisi vahvistaa alueellista lähestymistapaa. Näin voitaisiin ottaa entistä paremmin huomioon kunkin merialueen ja kalastuksen erityispiirteet. Lisäksi Suomi nosti esille, että pienimuotoisen rannikkokalastuksen lähtökohdat tulisi ottaa paremmin huomioon kuten valvontasäännöt, kalavarojen hallinnointi sekä investointituen kohdentaminen kalastusveneisiin.

Neuvosto keskusteli myös teknisistä kalastussäännöistä koskien yhteisön vesiä mm. Atlantilla ja Pohjanmerellä, Mustanmeren kalastuskiintiöistä vuodeksi 2010 sekä EU:n Norjan kalastusmahdollisuuksien vaihtamisesta v. 2010. Nämä asiat eivät koske suomalaisia kalastusaluksia.

Neuvosto pyrki myös päättämään tiettyä muuntogeenistä maissia sisältävien tuotteiden hyväksymisestä Euroopan yhteisön markkinoilla. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on katsonut, ettei tuotteista olisi haittaa ihmisille, eläimille eikä ympäristölle niille ehdotetuissa käyttötarkoituksissa. Suomi kannatti ehdotuksen hyväksymistä. Neuvosto ei kuitenkaan saanut asiassa aikaan määräenemmistöä hyväksymään päätöstä, joten päätöksenteko palautuu komissiolle.

Lisäksi neuvosto hyväksyi yksimielisesti yhteismarkkinoille soveltuvaksi Puolan suunnitteleman maan ostoon käytettävän valtiontuen jatkamisen vuosille 2010–2013. Tuen tarkoituksena on maatalouden rakenteen parantamisen tukeminen. Suomi kannatti Puolan pyynnön hyväksymistä. Kokouksessa keskusteltiin myös Unkarin ja Latvian vastaavasta pyynnöstä.

Lissabonin sopimuksen astuessa voimaan joulukuun alusta 2009 Euroopan unionissa siirrytään yhteispäätösmenettelyyn myös maatalous- ja kalastusasioissa. Yhteispäätösmenettelyssä Euroopan parlamentin rooli kasvaa päätöksenteossa. Menettelyssä Euroopan parlamentti ei pelkästään anna lausuntoa, vaan se jakaa lainsäädäntövallan neuvoston kanssa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954

Sirkka-Liisa Anttila