Hyppää sisältöön
Media

Neuvosto pohti kalastuspolitiikan uudistusta ja maataloustuotteiden menekinedistämistä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.7.2011 20.08
Tiedote -

EU:n yhteisen kalastuspolitiikan uudistaminen sekä maataloustuotteiden menekinedistäminen olivat asialistalla, kun maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontui Brysselissä 19.7. Neuvostolle esiteltiin myös puheenjohtajakautensa aloittaneen Puolan työohjelma sekä naudanlihasektorin tilannekatsaus. Suomea kokouksessa edusti maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Euroopan yhteisen kalastuspolitiikan uudistamisen tavoitteena on varmistaa kestävä ja vastuullinen kalakantojen hallinnointi. Komissio esitteli neuvostolle suunnitelmansa EU:n yhteisen kalastuspolitiikan uudistamiseksi, mm. asetusluonnokset kalastuspolitiikasta sekä kalatuotteiden markkinajärjestelystä. Suomi kannattaa pääosin ehdotuksissa esitettyjä tavoitteita ja toimenpiteitä. Suomi katsoo linjauksissaan, että uudistuksessa on vähennettävä yksityiskohtaista päätöksentekoa EU-tasolla ja varmistettava, että esimerkiksi Itämerellä jäsenvaltiot voivat säädellä kalastusta käytännössä alueellisten erityisolosuhteiden vaatimalla tavalla. Myös rannikkokalastuksen ja vesiviljelyn erityistarpeet on otettava täysipainoisesti huomioon myöhemmin annettavassa rahoitusasetusluonnoksessa. Siirrettävien kalastuslupien järjestelmästä tarvitaan lisää perusteellista keskustelua ja joustoelementtejä, jotta se sopisi kaikille alueille.

Lisäksi komissio esitteli neuvostolle vihreän kirjan maataloustuotteiden menekinedistämisestä ja tuotetiedoista, "eurooppalaisen strategian Euroopan makujen edistämiseksi". Suomi pitää menekinedistämispolitiikan uudistamista samanaikaisesti muun maatalouspolitiikan kanssa erinomaisena ratkaisuna. Tarkoituksena on tukea laadukasta eurooppalaista ruoantuotantoa.

Komission on määrä avata menekinedistämisestä julkinen kuuleminen omilla internetsivuillaan. Tämä tarkoittaa, että sellaiset yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, joilla on asiaan liittyviä etunäkökohtia tai erikoisasiantuntemusta, voivat auttaa konkreettisen ehdotusluonnoksen muotoilussa. Kommentointiaikaa on syyskuun loppuun saakka. Varsinaisia lainsäädäntöehdotuksia odotetaan vuoden 2012 aikana.

Naudanliha-alan asiantuntijaryhmä on kokouksissaan kesäkuussa 2011 käsitellyt sektorin tilannetta. Neuvosto kuuli komission valmisteleman esityksen asiasta. Suomen mielestä on myönteistä, että naudanliha-alan tilanteesta käydään keskustelua. Mahdolliset toimenpide-ehdotukset saadaan todennäköisesti osana EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistusta.

Lounaan yhteydessä ministerit keskustelivat maataloudesta saatavan biomassan energiakäytöstä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

maatalousneuvos Kari Valonen (maatalous), p. 040 751 8407
kalastusneuvos Markku Aro (kalastus), p. 040 740 2387

Jari Koskinen