Hyppää sisältöön
Media

Neuvottelut 141-tuesta jatkuvat neuvoston kokouksen jälkeen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2003 8.35
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja jatkaa neuvotteluja Etelä-Suomen kansallisen tuen myöntövaltuudesta eli liittymissopimuksen 141 artiklaan perustuvan tuen jatkosta maatalouskomissaari Franz Fischlerin kanssa maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksen jälkeen maanantai-iltana 13.10. Suomen tavoitteena 141-neuvotteluissa on pitkäjänteinen tukipolitiikka, joka ei luo kohtuuttomia eroja pohjoisen ja eteläisen Suomen välille. Komissio puolestaan on painottanut neuvotteluissa rakennekehityksen jatkumista.

Neuvottelut 141-tuista koskevat kotieläintalouden, kasvihuonetuotannon ja puutarhatuotteiden varastoinnin tukia sekä ympäristötuen lisäosana maksettua kansallista kasvinviljelyn tukea A- ja B-tukialueilla. Kaikkiaan tuen piirissä on noin 33 000 tilaa. Nykyinen tuki on voimassa vuoden 2003 loppuun.

Artikla 141 on keskeinen osa maataloutta koskevaa liittymissopimuksen neuvottelutulosta. Se mahdollistaa kansallisten tukien maksamisen, jos muiden kansallisten ja EU:n politiikkaan kuuluvien toimenpiteiden soveltamisen jälkeen Suomen maataloudelle aiheutuu liittymisestä johtuvia vakavia vaikeuksia.

Maatalous- ja kalastusneuvoston lokakuun kokouksessa Luxemburgissa 13.10. asialistalla on muun muassa komission tiedonanto laittomien hakkuiden vastustamisesta sekä EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistusehdotukset oliiviöljyn ja puuvillan osalta.

Komission tiedonannossa laittomien hakkuiden vastustamisesta esitetään useita vaihtoehtoja toimenpiteiksi. Komissio suosittaa kahdenvälisten partnerisopimusten solmimista puuntuottajamaiden kanssa, EU:n puuntuonnin lisensointia sekä tiiviimpää yhteistyötä jäsenmaiden välillä.

Suomen näkemyksen mukaan laittomien hakkuiden vastustaminen on tärkeä toimenpide. Suomen mielestä paras tapa taistella laittomia hakkuita ja siihen liittyvää kauppaa vastaan on antaa apua tuottajamaille. Komission tiedonanto on ensimmäinen askel laittomien hakkuiden vastustamisessa. Tarkemmat selvitykset käytettävistä toimenpiteistä tehdään ensi vuonna.

Lisätietoja:

maatalousneuvos Matti Hannula, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 2730 metsäneuvos Anders Portin, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 2418, 040 5866 179 (laittomat hakkuut)

> Maatalous- ja kalastusneuvoston taustamuistio