Hyppää sisältöön
Media

Oikeus kalastuskiellon asettamiseen laajenee

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.2.2003 13.30
Tiedote -

Kalastuslaissa säädettyjä yleiskalastusoikeuksien kieltoperusteita tarkistetaan siten, että onkimis-, pilkkimis- ja viehekalastuskielto voidaan määrätä kaupallisessa tai muussa erityisessä tarkoituksessa tehtyjen kalaistutusten taloudellisen hyödyntämisen turvaamiseksi. Muutokset tulevat voimaan 1.3.2003. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa laki perjantaina 21.2.

Kiellon saaminen edellyttää edellä mainituissa tapauksissa, että kalaveteen tehdään huomattavia kalaistutuksia kalastusmatkailua tai muuta kaupallista kalastustoimintaa varten. Kalastuskielto on mahdollinen myös ilman taloudellisen edun tavoittelua tapahtuvan pyyntikokoisen kalan istuttamiseksi kalastuskilpailuja tai kalastusharrastusta edistävää toimintaa varten.

Istutettavat kalat voivat olla järvitaimenta, kirjolohta, kuhaa tai muita arvokkaita kalalajeja, joita käytännössä istutetaan pyyntikokoisena silloin, tarkoituksena on saalisvarmuuden turvaaminen kalastusmatkailijoille, kalastuskilpailuissa tai nuorison kalastusharrastuksia varten. Kalastuskiellon saa yleensä vesialueen omistajan tai kalastusoikeuden haltijan hakemuksesta.

Pyyntikokoisten kalojen istutusten turvaaminen edistää kalastusmatkailua ja auttaa säilyttämään olemassa olevia kalastusmatkailukohteita. Maassamme on nykyisin noin 300 kalastusmatkailukohdetta, jotka toimivat istuta ja ongi -periaatteella. Toiminnalle tunnusomaista on se, että kalastusmahdollisuuksien järjestäjä pyrkii turvaamaan kalastajalle lähes varman saaliin runsaiden kalan istutusten avulla.

Lisätietoja: kalastusneuvos Pentti Munne, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 53372

vanhempi hallitussihteeri Ritva Torvinen, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 52283