Hyppää sisältöön
Media

Parlamentaarinen työryhmä: Harvaan asutulle maaseudulle nopea laajakaista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.4.2018 8.09
Tiedote

Harvaan asutun maaseudun parlamentaarinen työryhmä edellyttää, että harvaan asutulle maaseudulle rakennetaan kattava nopea ja symmetrinen laajakaistaverkko ja että 2-tason tiestö pidetään kunnossa. Työryhmä päätti kokouksessaan 4.4. toimenpiteistä myös liikkumiseen, asumiseen ja postin kulkuun.

- Parlamentaarinen työryhmä tahto on, että ministeriötasolla valmistellaan suunnitelma, jolla ulotetaan nopeat, symmetriset ja tasalaatuiset yhteydet koko maahan kansallisten ja EU-tavoitteiden mukaisesti, sanoo työryhmän puheenjohtajana toimiva, kansanedustaja Anne Kalmari

- Tietoliikenneyhteydet takaavat alueiden ja kansalaisten yhdenvertaisuuden, ne ovat yhteiskunnan perusinfrastruktuuria, Kalmari tähdentää ja kertoo, että Suomi sijoittuu EU28-jäsenmaista sijalle 27, kun katsotaan nopeiden kiinteiden tietoliikenneyhteyksien kattavuutta maaseutualueilla. Tilanne on huolestuttava, hän toteaa.

Työryhmä edellyttää, että julkinen valta luo pitkäjänteiset edellytykset julkisen tuen turvin tapahtuvalle laajakaistarakentamiselle vielä vuoden 2020 jälkeen, jolloin Nopea laajakaista-hanke päättyy. 

- Kunnossa olevalla tiestöllä on kuten kattavalla, kiinteällä tietoliikenneinfrastruktuurilla selkeä positiivinen vaikutus paikalliseen, alueelliseen ja kansalliseen talouteen. Näin ollen parlamentaarinen työryhmä katsoo, että tieluokitusta nostetaan siellä, missä se on elinkeinoihin perustuen tarkoituksenmukaista ja, että talvikunnossapidon rahoitusta lisätään 20 prosentilla, mikä merkitsee noin 8,8 miljoonaa euroa, kertoo työryhmän varapuheenjohtajana toimiva, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.

Työryhmä katsoo, että liikkuminen harvaan asutuilla alueilla on mahdollistettava kaikin keinoin. Työryhmä haluaa muun muassa selvittää pilottihankkeiden mahdollisuutta rajoitetun ajo-oikeuden käyttöönotosta 16-vuotiaille ja ikäihmisille harvaan asutulla maaseudulla. Työryhmä esittää myös, että maakuntiin laaditaan liikennejärjestelmäsuunnitelmia ja kehitetään liikkumismuotoja yhdistämällä eri kuljetuspalveluja.

Lue tiedote kokonaisuudessaan täältä.