Hyppää sisältöön
Media

Pienet taimikot tilapäisesti hirvivahinkojen korvauksen ulkopuolelle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2010 8.58
Tiedote -

Pienet, alle 1,3 metrin pituiset taimikot jäävät vuodenvaihteessa hirvivahinkojen korvauksen ulkopuolelle. Tilapäinen muutos hirvivahinkojen korvauksissa johtuu vuodenvaihteessa voimaan tulevaan metsälain muutokseen jääneestä virheestä. Lakitekstiin kiireessä jäänyt virhe havaittiin vasta, kun laki oli jo hyväksytty ja vahvistettu. Maa- ja metsätalousministeriö pahoittelee virhettä.

Ministeriö ryhtyy välittömästi toimiin, että pienet taimikot palautetaan mahdollisimman nopeasti hirvivahinkojen korvausten piiriin. Tilanne ei vaadi mitään toimenpiteitä vahingon kärsijöiltä. Riistavahinkolain mukaan kolmen viimeisen vuoden aikana sattuneet vahingot ovat korvauskelpoisia, eli kukaan ei lopullisesti menetä oikeuttaan korvaukseen virheen seurauksena. Korvausten saaminen voi kuitenkin viivästyä riippuen siitä, miten nopeasti lakiin jäänyt virhe pystytään korjaamaan.

Keskeinen osa lainvalmistelua on tarkastaa, ettei tiettyyn lainkohtaan tehtävä muutos aiheuta odottamattomia muutoksia muualla lainsäädännössä. Normaalisti nämä tarkastukset tehdään useaan kertaan eri henkilöiden toimesta. Viime syksynä maa- ja metsätalousministeriössä kuitenkin valmisteltiin poikkeuksellisen monta hallituksen esitystä. Vaalikauden lopun ruuhkassa normaaleista tarkastuksista jouduttiin tinkimään ja lakiin jäi valitettavasti virhe.

Ministeriö uudistaa lainvalmistelua ensi vaalikaudella. Kevään vaalien jälkeen laaditaan neljän vuoden mittainen lainsäädäntösuunnitelma. Suunnitelmaan merkitään ne hallituksen esitykset, jotka on tarkoitus valmistella. Lainvalmisteluhankkeet priorisoidaan. Jokaisen hankkeen vaatima työpanos arvioidaan. Tarvittava työpanos suhteutetaan käytettävissä oleviin resursseihin ja hankkeet aikataulutetaan. Näin pystyään välttämään hankkeiden ruuhkautuminen vaalikauden loppuun ja siitä aiheutuvat ongelmat.

Ministeriö uudistaa myös strategiaansa. Ministeriön viiden osaston tekemä työ kootaan yhteen ja päivitetään koko ministeriön strategiaksi ensi kevääseen mennessä. Tarkoitus on, että ministeriö hoitaa 2010-luvulla lainvalmistelun ja muut ydintehtävät entistä paremmin.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

osastopäällikkö Pentti Lähteenoja puh. 040 717 1698