Hyppää sisältöön
Media

Pienten elintarvikeyritysten byrokratia kevenee

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.12.2010 12.12
Tiedote -

Pienten elintarvikeyritysten byrokratiataakka kevenee ja lihantarkastusmaksuja kohtuullistetaan ensi vuoden syyskuun alusta. Tasavallan presidentin on määrä antaa lakimuutosesitys eduskunnalle perjantaina.

Elintarvikeyritysten velvollisuus hakea viranomaisilta ennakkohyväksyntä toiminnalleen poistuu. Lisäksi elintarvikeyritysten ei tarvitsisi enää hyväksyttää viranomaisilla omavalvontasuunnitelmaansa. Hyväksymisen sijaan aloittavan tai toimintaansa olennaisesti muuttavan yrityksen tulee tehdä asiasta ilmoitus vähintään neljä viikkoa etukäteen. Hyväksymismenettelyn piiriin jäävät ainoastaan eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevät laitokset.

Kaikkein pienimmät toimijat, kuten yksityishenkilöiden tai harrastekerhojen vähäinen elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu, olisivat kokonaan vapautettuja ilmoitusvelvollisuudesta. Alkutuotannon tuotteiden vähäisen suoramyynnin katsottaisiin kuuluvan alkutuotantoon eikä sellaisesta enää tarvitsisi tehdä erillistä huoneisto-ilmoitusta.

Pienteurastamojen ja riistan käsittelylaitosten valvonta ehdotetaan siirrettäväksi kunnilta Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vastuulle. Evira voisi edelleen hankkia lihantarkastuksen kunnilta sopimuksen perusteella. Samalla esitetään, että valtio voisi kohtuullistaa pienteurastamojen ja riistan käsittelylaitosten lihantarkastusmaksuja. Tarkoitukseen on ensi vuoden talousarvioehdotuksessa varattu enintään 600 000 euroa.

Muutoksella lisätään valvonnan riskiperusteisuutta ja kohdennetaan tarkastuksia entistä paremmin. Valvonnan avoimuutta lisätään säätämällä valvontatulosten julkistamisesta. Käytännössä valvonnasta kertova todistus tai merkki tulee käyttöön vasta sitten, kun Evira on hyväksynyt asiaa koskevat määräykset.

Luonnonvaraisen riistan lihantarkastus muuttuisi niin, että lihantarkastus siirtyisi kokonaan riistan käsittelylaitoksiin ja teurastamoihin. Myös jatkojalostukseen toimitettava riistan liha olisi tarkastettava niissä. Nykyiset ns. lahtivajat voisivat toimia kahden vuoden siirtymäkauden ajan. Luonnonvaraisen riistan lihan markkinointia helpotettaisiin siten, että pieniä määriä luonnonvaraisten hirvieläinten lihaa saisi toimittaa vähittäismyyntiin ilman lihantarkastusta.

Esitykseen sisältyy myös eräitä EU-lainsäädännön vaatimuksista tai käytännön valvontatyön kokemuksista johtuvia muutoksia. Ravintolisien markkinoinnista tulee tehdä ilmoitus Eviralle. Viraston oikeuksia puuttua määräystenvastaisesti toimiviin osaamistestaajiin tehostettaisiin.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi, p. 09 160 52211, 050 367 1039
eläinlääkintöylitarkastaja Sebastian Hielm (7.12. alkaen), p. 09 160 53126, 050 524 5761