Hyppää sisältöön
Media

Puolustusvoimat kuvaamaan metsätuhoja

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.8.2010 12.37
Tiedote -

Asta- ja Veera-myrskyjen aiheuttamien metsätuhojen laajuudesta saadaan tarkempaa tietoa puolustusvoimien lentokuvausten avulla. Ilmavoimien kuvauslentoja suunnataan metsätuhoalueille ja lennoilta saatu kuva-aineisto luovutetaan ministeriön ja metsäkeskusten käyttöön. Lennot pyritään toteuttamaan viipymättä.

- On tärkeää, että metsätuhojen laajuus saadaan selvitettyä mahdollisimman pian. Tämä onnistuu hyvässä yhteistyössä puolustusvoimien kanssa, kiittelee maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Tuhoalueen laajuuden ja tuhojen kokonaismäärän tarkempi selvittäminen on välttämätöntä tarkoituksenmukaisten politiikkatoimien valmistelemiseen. Tällä hetkellä käynnissä olevien yksittäisten maastokäyntien perusteella laaditut arviot eivät riitä kokonaisarvioiden luotettavaan tekemiseen. Kartoitusten toivotaan tuovan apua myös puunkorjuun järjestämiseen.

Asta-myrsky (30.7.2010) aiheutti pahoja metsätuhoja Etelä-Savon, Keski-Suomen, Kaakkois-Suomen sekä Etelä-Pohjanmaan metsäkeskusten alueilla. Esimerkiksi Keski-Suomen metsäkeskus on alustavasti arvioinut, että myrskytuhojen laajuus metsäkeskuksen alueella on useita satoja tuhansia kuutiometrejä kaatunutta puuta, jopa 0,5 milj. kuutiometriä.

Veera-ukkosmyrsky (4.8.2010) on tämän hetkisten tietojen mukaan aiheuttanut merkittäviä metsätuhoja Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Pirkanmaalla. Pohjois-Karjalassa tuhot kohdistuvat maakunnan itäosaan harvaan asutuille metsäalueille. Laajimmat tuhot ovat todennäköisesti Koitereen itä- ja pohjoisosassa, mutta vielä tässä vaiheessa tarkemmat metsätuhoalueet eivät ole tiedossa.

Alustavien arvioiden mukaan Asta- ja Veera- myrskyt kaatoivat kaikkiaan noin 1,6 milj. kuutiometriä puuta. Lisäksi viime viikonlopun myrskyissä kaatui joitakin satoja kuutiometrejä, joten kokonaisarvio tuhoista on noin 2 milj. kuutiometriä puuta.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Sanna Paanukoski, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 09 160 52 323 / 040 771 41 13
everstiluutnantti Arto Kupiainen, ilmavoimat, puh. 029 925 11 10

Sirkka-Liisa Anttila