Hyppää sisältöön
Media

Puun käyttöä edistetään hallituksen ohjelmilla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.1.2004 12.54
Tiedote -

Hallituksen iltakoulussa 28.1.2004 päätettiin käynnistää kaksi ohjelmaa puunkäytön edistämiseksi vuosille 2004 - 2010: Puutuoteteollisuuden elinkeinopoliittinen ohjelma ja Puurakentamisen edistämisohjelma. Ohjelmat toteutetaan usean ministeriön ja puutuoteteollisuuden yhteishankkeina. Samalla PuuEurooppa-kampanjan 2001 - 2005 organisaatio järjestettiin uudelleen tehtävänään ohjata ja seurata niiden toteutumista.

Puutuotealan elinkeinopoliittisen ohjelman laatimiseksi arvioidaan, miten ja missä määrin puun käyttöä voidaan edistää eri markkinoilla. Ohjelmassa huomioidaan kaikkien alan liiketoimintaketjun osien kehittämistarpeet metsästä vientiin saakka. Tavoitteena on edistää erityisesti alan pk-yritysten verkottumista ja yhteistyötä vientiin suuntautuvien kärkiyritysten kanssa.

Hanke tulee toteutuessaan muun ohella lisäämään tukkipuun kysyntää ja tuomaan työtilaisuuksia maaseudulle metsätaloudessa, pien- ja keskisuuressa yritystoiminnassa, piensahauksessa, höyläyksessä, ovien ja ikkunoiden valmistuksessa, jne.

Puurakentamisen edistämisohjelma pyrkii puun käytön lisäämiseen asuinrakentamisessa Suomessa ja sen lähialueilla. Ohjelmaa laadittaessa otetaan huomioon hallituksen tavoite rakentaa kaupunkimaisia pientaloalueita. Hanke pyrkii varmistamaan toimintaedellytykset tuottajamuotoiselle, tehokkaalle puurakentamiselle ja edistämään tässäkin pk-yritysten verkottumista. Puun käyttöä edistetään lisäksi kerrostaloissa ja uudistuotannon ohella huomioidaan myös peruskorjauskohteet.

Ulkopuolelle jäänee maatilarakentaminen, josta on olemassa tuoreehko eri suunnitelma. Keskeistä on muuttaa rakentamis- ja palomääräykset sellaisiksi, että puu saatetaan tasavertaiseksi ja kilpailukykyiseksi muiden rakennusmateriaalien kanssa.

Maa- ja metsätalousministeriön ohjelmille kohdistamat odotukset ovat maaseutu- ja aluepoliittisia: maaseudun väestön toimeentuloedellytysten turvaamista.

Lisätietoja:

metsätalousylitarkastaja Tapio Lehtiniemi, maa- ja metsätalousministeriö,

p. (09) 160 53309, sähköposti: tapio.lehtiniemi@mmm.fi