Hyppää sisältöön
Media

Puuntuotannon kestäyyteen 17 miljoonaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.5.2012 12.51
Tiedote -

Valtion II lisätalousarvioesityksessä, jonka valtioneuvosto hyväksyi tänään, esitetään eduskunnalle muutosta pienpuun energiatukeen tarkoitetun määrärahan käyttöön. Esityksen myötä pienpuun energiakäytön edistämiseen tänä vuonna tarkoitetut määrärahat saadaan täysimääräisesti käyttöön.

Valtion talousarviossa oli varattu uuteen pienpuun energiatukijärjestelmään kuluvalle vuodelle 17 miljoonaa euroa. Tukijärjestelmän voimaantulo on kuitenkin viivästynyt. Nyt tehty lisätalousarvioesitys mahdollistaa 17 miljoonan euron käyttämisen energiapuun korjuun ja haketuksen tukemiseen kestävän metsätalouden rahoituksesta annetun lain (Kemera) nojalla.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen on tyytyväinen esitykseen ja korostaa, että hallitus pitää erittäin tärkeänä puun energiakäytön edistämistä. Metsähakkeella on tärkeä rooli siinä, että Suomelle asetetut uusiutuvan energian tavoitteet saavutetaan
Pienpuun energiatukijärjestelmän (Petu) oli tarkoitus tulla voimaan kuluvana vuonna. Sen myötä Kemera-lain sisältämät energiapuun korjuun ja haketuksen tuet oli tarkoitus korvata pienpuun energiatuella. Pienpuun energiatukijärjestelmän käsittely komissiossa on kuitenkin edelleen kesken. Tänä keväänä komission kilpailupääosasto otti kannan, että järjestelmä ei sovellu valtiontukisääntöihin siinä muodossa kuin Suomi sitä alunperin esitti. Tämän pohjalta neuvotellaan parhaillaan uudesta esityksestä pienpuun energiatukijärjestelmäksi.

Toistaiseksi energiapuun korjuuseen ja haketukseen saa tukea vanhojen Kemera-säädösten mukaan. Kemeran haketustukijärjestelmä on määräaikainen ja sen voimassaolo päättyy kuluvan vuoden lopussa. Tehdyllä lisäbudjettiesityksellä varmistetaan määrärahan riittävyys mm. haketustuen maksamiseen.

Kestävän metsätalouden rahoituslain (Kemera) nojalla tehtäviin töihin on kuluvana vuonna jo myönnetty 66,9 miljoonaa euroa. Lisätalousarviossa esitetty 17 miljoonan euron käyttötarkoituksen muutos tukee puuntuotannon kestävyyden turvaamiseksi tehtävien töiden tasapainoista rahoitusta. Kaiken kaikkiaan Kemera-lain mukaisiin töihin olisi kuluvana vuonna siten myönnettävissä 83,9 miljoonaa euroa. Tämä on noin 2 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna käytettiin.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen, puh. 0295 16 2447, 040 751 8436
erityisavustaja Tiina Rytilä, puh. 0295 16 2132