Hyppää sisältöön
Media

Ruoan ja uusiutuvan energian tuotantomahdollisuudet ministereiden pohdittavana

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2012 9.38
Tiedote -

EU:n maatalousministerit pohtivat epävirallisessa kokouksessaan 9. - 11.9. Nikosiassa Kyproksella Euroopan mahdollisuuksia säilyttää ruuan, uusiutuvien energialähteiden ja kansalaisten haluamien julkisten hyödykkeiden tuotantomahdollisuudet. Haasteita tälle tavoitteelle asettavat veden niukkuuden ja viljelymaasta luopumisen sekä haitallisten ilmasto-olosuhteiden välinen yhteys. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Suomi katsoo maan, maaperän ja veden olevan perusasioita, joiden on oltava kunnossa, jotta maataloustuotanto on mahdollista. Yhteisen maatalouspolitiikan keinoin tulisi edesauttaa näiden kestävää käyttöä. Ruokaturvan ylläpitäminen edellyttää, että kestävä maataloustuotanto säilyy kaikilla, myös epäsuotuisilla, yhteisön alueilla.

EU:n yhteisessä maatalouspolitiikassa ei kuitenkaan pystytä ottamaan riittävästi huomioon jäsenvaltioiden huomattavankin erilaisia tuotanto-olosuhteita. Ilmastonmuutos voi johtaa siihen, että eräillä alueilla kuivuusongelmat lisääntyvät, mutta toisilla sademäärä kasvaa. Tästä syystä maatalousalan valtiontuen suuntaviivoja pitäisi muuttaa niin, että jatkossa sallittaisiin tukimuodot, jotka tukevat ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja siihen sopeutumista edistäviä toimia. Nämä toimet kuten niihin liittyvät ongelmatkin voivat olla hyvin erilaisia etelässä ja pohjoisessa, joten on tärkeää, että myös kansalliset toimet olisivat mahdollisia.

Viljelijöiden ottaminen mukaan tehtäviin toimenpiteisiin on hyvä keino parantaa maan, maaperän ja veden kestävää käyttöä. Suoraan viljelijöille voidaan kohdistaa asiaan kuuluvaa ympäristöneuvontaa ja koulutusta. Laajempia aluekokonaisuuksia koskevia ympäristösuunnitelmia on mahdollista laatia yhdessä viljelijöiden kanssa. Viljelijät voivat olla myös mukana yhteistyöhankkeissa, joissa veden ja maaperän kestävämmän käytön malleja rakennetaan.

Suomi muistuttaa maatalouden olevan keskeinen sektori ilmastonmuutokseen sopeutumisessa, joka on myös ajankohtainen EU-tasolla; EU:n sopeutumisstrategian on määrä valmistua vuonna 2013. Kansalliset olosuhteet ja ilmastonmuutoksen odotetut vaikutukset vaihtelevat, minkä vuoksi sopeutumistoimet voivat vaihdella sekä alueellisesti että myös paikallisesti. Suomessa ongelmana ei ole maaperän köyhtyminen eikä veden puute, vaikka muita vesihuoltoon liittyviä ongelmia voi esiintyäkin. Kansalliset sopeutumisstrategiat ja sopeutumisen toimintaohjelmat ovat tärkeitä, koska niiden avulla voidaan ottaa käyttöön sopivia sopeutumistoimenpiteitä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p, 0295 16 2269

Jari Koskinen