Hyppää sisältöön
Media

Ruokaturva, ilmastonmuutos ja viljelijöiden toimeentulo maatalousministereiden aiheena OECD:ssä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 26.2.2010 14.19
Tiedote -

OECD:n maatalousministerit kokoontuivat Pariisissa 25.-26.2.2010 pohtimaan elintarvike- ja maatalouspolitiikan globaaleja haasteita. Suomesta kokoukseen osallistui maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Keskusteluissa keskeiselle sijalle nousivat ruokaturvan ja ilmastonmuutoksen haasteet, joihin vastaamisessa maatalous on keskeisellä sijalla. Yhtä mieltä oltiin siitä, että toimenpiteisiin ei ole varaa olla ryhtymättä välittömästi, vaikka vastauksia kaikkiin kysymyksiin ei vielä olekaan. Riittävän ruokaturvan saavuttamiseksi täytyy ruoantuotantoa tehostaa kestävällä tavalla, sillä ruoan tarpeen ennustetaan kasvavan 70 % vuoteen 2050 mennessä. Ilmastonmuutoksen osalta ministerit totesivat maatalouden olevan osa ratkaisua mm. lisääntyvän bioenergian käytön sekä maaperän ja metsän hiilinielujen avulla.

Kannanotoissaan ministeri Anttila korosti mm. kaikkien maiden vastuuta maailman ruokaturvasta. Lisäksi ministeri toivoi, että OECD lisää maatalouden riskienhallinnan ja maatalouden kustannusten tutkimusta. Myös tietoa markkinoiden toiminnasta tarvitaan enemmän. Jotta maatalous- ja elintarvikesektori pystyvät vastaamaan käsillä oleviin haasteisiin, tarvitaan uudentyyppistä markkinoiden sääntelyä, niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Markkinoiden jyrkkiä heilahteluja pitää pystyä hillitsemään ja viljelijöiden oikeudenmukainen tulotaso turvaamaan. Huoli maatalouden kannattavuudesta tuli esiin useiden muidenkin ministereiden puheenvuoroissa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylijohtaja Veli-Pekka Talvela, p. +358 9 1605 2425, 040 0949 900
neuvotteleva virkamies Kimmo Närhinen, p. (09) 1605 3130, 040 7739 662