Hyppää sisältöön
Media

Saimaannorpan suojelua tehostetaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.4.2009 10.37
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö jatkaa saimaannorpan ja kuuttien suojelua eilen annetulla asetuksella, joka astuu voimaan 1.5.2009. Asetus on valmisteltu viime syksynä asetetun Saimaannorppa ja kalastus -työryhmän yksimielisen esityksen pohjalta. Työryhmän tahtotila ja näkemys on, että vapaaehtoisuuteen perustuvan suojelukäytännön jatkaminen ja tehostaminen on paras ja luontevin tapa toteuttaa keväiset verkkokalastusrajoitukset Saimaalla. Työryhmässä oli kattavasti edustettuina saimaannorppaan sidoksissa olevat tahot: Etelä-Savon TE-keskus, Pro Agria Etelä-Savo, Suomen WWF, Metsähallitus, Etelä-Savon ympäristökeskus, Joensuun yliopisto, ammattikalastajat ja vesialueiden omistajat.

Asetuksessa on kaksi merkittävää muutosta, jotka suojelevat aikuisten norppien lisäksi myös kuutteja. Asetuksen kattama alue laajenee nykyisestä noin 1 250 km²:stä noin 1 675 km²:iin. Lisäksi asetuksella kielletään 0,17 millimetriä paksummasta lankamateriaalista valmistettujen verkkojen käyttö.

Asetusehdotukseen saatiin 39 lausuntoa, joista yksi oli kolmen tahon yhteislausunto. Suurin osa lausunnonantajista piti asetusluonnoksen esityksiä perusteltuina. Muun muassa luonnonvarainneuvosto oli ministeriön ehdotuksen kannalla.

Saimaannorpan suojelu koostuu monipuolisista ja kokonaisvaltaisista toimista. Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö tekevät kattavaa yhteistyötä saimaannorpan suojelemiseksi. Asetuksen ja vapaaehtoisten suojelusopimusten lisäksi esimerkiksi Saimaan vedenpinnan säätelyssä otetaan huomioon saimaannorpan pesimätuloksen turvaaminen. Lisäksi ministeriöt ovat rahoittaneet saimaannorpan tutkimusta ja seurantaa.

Maa- ja metsätalousministeriö toteuttaa tänä keväänä yhdessä ympäristöministeriön, Metsähallituksen, WWF:n, Kalatalouden Keskusliiton ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kanssa tehokkaan tiedotuskampanjan. Kampanja on suunnattu saimaannorppa-alueen väestölle ja kalastajille ja se toteutetaan paikan päällä. Sen avulla kerrotaan uudesta asetuksesta, markkinoidaan vapaaehtoisia suojelusopimuksia sekä vedotaan Saimaalla kalastaviin kansalaisiin, että he välttäisivät verkko- ja täkykoukkukalastusta 15.4.–30.6. välisenä aikana.

Saimaannorppa on uhanalainen eläinlaji – kannan kooksi arvioidaan noin 260 yksilöä. Norpan suojelustrategiassa kannan tavoitekooksi on asetettu 400 yksilöä. Kannan koko kääntyi laskuun vuosina 2006 ja 2007, jolloin sen arvioidaan pienentyneen yhteensä noin 20 yksilöllä. Norppakannan pienenemisen syy oli erityisesti talvien heikko jää- ja lumitilanne, jonka seurauksena kuuttien pesäkuolleisuus oli aiempaa suurempi.

Asetuksen vaikutuksia ja erityisesti vapaaehtoisten kalastusrajoitussopimusten määrää suhteessa norppakannan tilaan seurataan asetuksen voimassaoloaikana. Mikäli asetettuja tavoitteita ei saavuteta, voidaan suojelualuetta suurentaa ja kalastusrajoituksia tiukentaa kesken asetuskauden (2009-2014). Saimaannorpan suojelu ei onnistu ilman paikallisväestön tukea. Saimaalla vapaaehtoisiin kalastusrajoitussopimuksiin suhtaudutaan myönteisesti.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Jouni Lind, puh. 050 521 33 05