Hyppää sisältöön
Media

Maatalousyrittäjien opintoraha uudistuu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.4.2010 11.56
Tiedote -

Valtioneuvosto päätti tänään maatalousyrittäjien opintorahajärjestelmän uudistamisesta. Opintorahan ehdot ja menettelyt muutetaan nykyisiä tarpeita vastaaviksi. Samalla tuen hallinnoinnista aiheutuva työ vähenee hakijalle ja hallinnolle. Uusi järjestelmä tulee voimaan 1.5.2010.

Opintorahaa myönnetään maatalousyritystoimintaa tukevaan ammatilliseen koulutukseen. Tukea ei myönnetä ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittamiseen. Opintorahaa voidaan maksaa 18–68-vuotiaalle maatalousyrittäjälle, jolla on velvollisuus ottaa ja joka on ottanut maatalousyrittäjien eläkevakuutuksen. Vanhuuseläke ja muu päällekkäinen tuki estää tuen maksamisen.

Koulutusta on jatkossa oltava kalenteripäivää kohti vähintään neljä oppituntia ja enintään kahdeksan oppituntia, kun nykyisessä opintotukijärjestelmässä on vaadittu jokaiselle päivälle vähintään kuusi oppituntia opiskelua.

Opintorahan määrä on 35 euroa koulutuspäivältä, joksi katsotaan yhteensä kuuden tunnin tukikelpoiset opinnot. Nykyisessä opintotukijärjestelmässä opintorahan määrä on ollut 26-35 euroa. Vuodelle 2010 opintorahaan on varattu 0,8 miljoonaa euroa.

Opintoraha maksetaan vähämerkityksisenä ns. de minimis -tukena. Maatilaa kohti kaikkia maatalousalan de minimis-tukia voidaan myöntää enintään 7500 euroa kolmen verovuoden aikana.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Anne Vainio, p. 09 160 52307
vanhempi hallitussihteeri Juha Vanhatalo, p. 09 160 52793