Hyppää sisältöön
Media

Suomelle ja Ruotsille uusi rajajokisopimus

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.11.2009 9.09
Tiedote -

Suomi ja Ruotsi tekevät uuden rajajokisopimuksen. Valtioneuvosto on tänään päättänyt esittää tasavallan presidentille, että tämä myöntäisi suurlähettiläs Alec Aallolle valtuudet allekirjoittaa sopimus Tukholmassa marraskuussa 2009. Uudella sopimuksella muutetaan vuoden 2004 sopimusta, jota ei ole saatettu voimaan kalastukseen liittyvien ongelmien ja sopimusalueelta esitetyn vastustuksen vuoksi. Sopimuksen on määrä tulla voimaan ensi kesänä.

Uusi rajajokisopimus kattaa sekä vesi- että kalastusasiat. Sopimuksella perustetaan Tornionjoen vesistöalueelle Suomen ja Ruotsin kansainvälinen vesienhoitoalue. Vesienhoitoa ja -suojelua varten perustetaan uusi Suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio, joka yhteistyössä alueen viranomaisten ja kuntien kanssa kehittää myös muuta rajavesistöyhteistyötä esimerkiksi tulviin varautumiseksi.

Uuden rajajokisopimuksen olennaisena osana on kalastussääntö, joka sisältää määräyksiä muun muassa rauhoituspiireistä, rauhoitusajoista, vähimmäismitoista sekä pyyntivälineistä ja niiden käytöstä. Kalastussäännön mukaan lohen ja taimenen kalastuskausi muuttuu sekä joessa että merialueella. Merialueella lohen ja taimenen kalastus kiinteillä pyydyksillä on mahdollista aloittaa välillä 17.-29.6. Päivämäärän voisi kansallisesti päättää. Jokialueella kalastusaikoja mukautetaan esimerkiksi taimenen suojelemiseksi sekä perinteisen ja paikallisen kalastuksen että kalastusmatkailun edistämiseksi.

Sopimuksen mukaan vesiasioissa Tornionjoen vesistössä sovellettava lainsäädäntö ja lupaviranomaiset määräytyvät kummankin maan kansallisen lainsäädännön mukaan. Sopimus turvaa alueen asukkaille kuitenkin laajat osallistumisoikeudet myös rajan toisella puolella käsiteltäviin vesilupa-asioihin. Nykyinen rajajokikomissio lakkautetaan, koska kansallisesta järjestelmästä erillistä rakentamis- ja pilaamisasioita käsittelevää lupaviranomaista ei enää tarvita.

Uuden sopimuksen mukaan kalastusta Tornionjoen kalastusalueella hallinnoivat Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Suomessa sekä Fiskeriverket ja Norrbottenin läänin lääninhallitus Ruotsissa. Nämä viranomaiset voivat myöntää yksittäisiä poikkeuksia kalastussäännössä olevista määräyksistä. Hallitukset tai niiden määräämät viranomaiset voivat yhdessä sopimalla poiketa kalastussäännön määräyksistä, jos kalakantojen tila sen sallii tai sitä edellyttää. Määräykset vahvistettaisiin kansallisesti. Lisäksi Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja Norrbottenin läänin lääninhallitus valvovat kalastussäännön noudattamista. Myös muut kalastuksenvalvojat kuten poliisi ja rajavartiolaitos ovat jatkossakin toimivaltaisia valvojia.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
valtiosihteeri Jouni Lind, p. (09) 160 53323, 050 521 3305
lainsäädäntöneuvos Tuire Taina, p. (09) 160 52694
neuvotteleva virkamies Orian Bondestam, p. (09) 160 53162