Hyppää sisältöön
Media

Suomi vaatii komissiota avaamaan kauran viennin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2003 8.44
Tiedote -

Suomi pyytää Euroopan komissiota avaamaan kauran vientitarjouskilpailun mahdollisimman pian, jotta kauran tuettua vientiä Yhdysvaltoihin voitaisiin jatkaa. Maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja on tänään 4.9. kirjelmöinyt asiasta maatalouskomissaari Franz Fischlerille.

Viljaa viedään EU:sta kolmansiin maihin ns. vientitarjouskilpailujen avulla. Ohran, vehnän ja rukiin vientitarjouskilpailut avataan lähes automaattisesti edellisen kilpailun päätyttyä satovuoden vaihtuessa kesäkuun lopulla. Suomessa ja Ruotsissa tuotetulle kauralle myönnetään vientitukea vientitarjouskilpailulla, joka pitää avata erillisellä päätöksellä markkinointivuosittain. Menettely on ns. interventiotoimenpide, koska kaura ei ole EU:ssa interventiokelpoinen kasvi. Vientitarjouskilpailun avaaminen on yleensä ajoittunut sadonkorjuun aikaan tai heti sen jälkeen.

Epäsuotuisten sääolojen takia EU:n viljasato on jäämässä tänä vuonna alun perin ennustettua pienemmäksi. Viljan hallintokomitean kokouksessa heinäkuussa komissio päätti rajoittaa viljan vientiä kolmansiin maihin sekä interventiovarastoista että vapailta markkinoilta keskeyttämällä kaikki vientitarjouskilpailut. Interventiovarastoissa olevaa viljaa päätettiin myös alkaa myydä sisämarkkinoille syyskuun loppupuolella rehuviljavajetta helpottamaan. Samalla komissio päätti olla avaamatta kauran vientitarjouskilpailua.

Suomen tämän hetken arvioitu kauran vientitarve on tänä vuonna noin 450 000 tonnia, mikä vastaa viiden vuoden keskiarvoa. Pohjoismaista kauraa on perinteisesti viety Pohjois-Amerikkaan. Vientitarjouskilpailun viivästyminen saattaa johtaa siihen, että tärkeällä markkina-alueella muut viejämaat saavat yliotteen. Erityisesti Kanada on vahvasti markkinoilla kahden heikon satovuoden jälkeen. Kauran hinta Yhdysvalloissa on kahta aikaisempaa vuotta alhaisempi ja sen vienti Suomesta ja Ruotsista ei tällä hetkellä onnistu ilman vientitukea.

Kauran markkinat poikkeavat muista viljoista, sillä kaura ei suuressa määrin korvaa muita viljoja rehuteollisuudessa EU:n keski- ja eteläosissa, koska sitä ei siellä ole perinteisesti käytetty siihen tarkoitukseen. Muiden rehuviljojen vähäinen tarjonta ei siis juurikaan lisää kauran kysyntää EU:ssa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

ylitarkastaja Birgitta Vainio-Mattila, p. (09) 1605 2911, 040 861 7793

ylitarkastaja Jukka Virolainen, p. (09) 1605 4803, 040 516 2935