Hyppää sisältöön
Media

Suu- ja sorkkatautiepäily Pohjois-Suomessa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.5.2003 12.36
Tiedote -

Tiistaina 20.5.2003 kunnaneläinlääkäri havaitsi tavanomaisen tilakäynnin yhteydessä pohjoissuomalaisella tilalla nuoren naudan, jonka oireet saattoivat viitata suu- ja sorkkatautiin. Nauta oli kuumeinen ja sillä oli rakkuloita suussa. Tilan muut eläimet osoittautuivat eläinlääkärin tutkimuksessa oireettomiksi. Eläinlääkäri ilmoitti asiasta läänineläinlääkärille, joka määräsi tilan rajoittavien määräysten alaiseksi. Rajoittavat määräykset edellyttävät muun muassa sitä, että eläimiä ei saa viedä tilalta pois.

Sairaasta eläimestä ja tilan muista eläimistä on otettu näytteet tiistaina. Näytteet on toimitettu tutkittavaksi Tanskaan. Tutkimustulosten odotetaan valmistuvan viikon sisällä. Rajoittavat määräykset ovat voimassa niin kauan, kun tulokset valmistuvat.

Maa- ja metsätalousministeriö ei pidä todennäköisenä, että kyseessä olisi suu- ja sorkkatauti. Maa- ja metsätalousministeriö katsoo kuitenkin välttämättömäksi ryhtyä välittömiin ja riittäviin toimiin pienenkin riskin rajaamiseksi.

Suu- ja sorkkatauti on sorkkaeläinten (mm. nauta, puhveli, sika, lammas, vuohi, peurat) erittäin helposti leviävä, viruksen aiheuttama tarttuva tauti. Suu- ja sorkkatauti ei aiheuta tautia ihmisessä, mutta on eräs pelätyimpiä eläintauteja. Levitessään Suomeen epidemia aiheuttaisi valtavia välittömiä taloudellisia tappioita nauta- ja sikataloudelle sekä koko elintarviketeollisuudelle. Se olisi myös huomattava este kansainvälisessä eläimistä saatavien tuotteiden ja elävien eläinten kaupankäynnissä.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Matti Aho, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 3380

Eläinlääkintöylitarkastaja Jessica Eriksson, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 3437, 050-553 9212

Eläinlääkintöylitarkastaja Ulla-Maija Kokkonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09)1605 2874

Eläinlääkintötarkastaja Veikko Rosendahl, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 2891

Erikoistutkija Pirjo Veijalainen, Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos, p. (09) 393 1926

> Lisätietoa suu- ja sorkkataudista