Hyppää sisältöön
Media

Suurempia alamittoja uhanalaisille kalalajeille

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2013 8.32
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille ehdotuksen, jolla pyritään vahvistamaan uhanalaisia kalalajeja. Ministeriö ehdottaa, että nieriä rauhoitetaan kokonaan Vuoksen vesistöalueella ja että luonnonvesistä pyydettyjen kalojen vähimmäismittoja nostetaan. Meritaimenen ja järvilohen vähimmäismitta suurennettaisiin 60 senttimetriin, järvitaimenen 50 senttimetriin ja harjuksen 35 senttimetriin.

Monien uhanalaisten kalakantojen tila ei ole parantunut lukuisista toimenpiteistä huolimatta. Yritetty on muun muassa vesistökunnostuksia, kalastuksen tehostettua säätelyä sekä viljely- ja istutustoimintaa. Lausunnoille lähetetyn ehdotuksen uskotaan olevan askel kohti parempaa tilannetta.

Esityksellä halutaan tehostaa saimaannieriän, meritaimenen, järvilohen, järvitaimenen ja harjuksen suojelua. Saimaannieriän luonnonvaraiset kannat ovat taantuneet siinä määrin, että lajin täysrauhoitus Vuoksen vesistöalueella on välttämätöntä. Nykyistä suuremmat vähimmäismitat antaisivat puolestaan lajien yksilöille paremmat mahdollisuudet kasvaa tarvittavaan lisääntymiskokoon.

Tavoitteena on, että ehdotetut säännökset tulevat voimaan mahdollisimman pian.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Jouni Tammi, kalatalousylitarkastaja, p. 0295 162 313