Hyppää sisältöön
Media

Tarkennuksia rehualan toimijoiden omavalvontaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.10.2012 12.27
Tiedote -

Rehualan toiminnanharjoittajien omavalvonnasta säädetään entistä tarkemmin. Ihmisten ja eläinten salmonellatartuntojen estämiseksi toimijoiden on otettava näytteitä rehuista ja rehujen tuotantoympäristöstä. Nautojen, sikojen ja siipikarjan rehuseokset pitää myös käsitellä kuumentamalla. Näytteenottoa koskevat muutokset tulevat voimaan vuoden 2013 alussa ja kuumennuskäsittely viimeistään kahden vuoden siirtymäajan jälkeen.

Omavalvonnan miniminäytteenottovelvoite liittyy sellaisten rehujen valmistukseen, kuljetukseen ja varastointiin, joihin tiedetään liittyvän muita rehuja suurempi salmonellariski. Uudet näytteenottovelvoitteet koskevat rehuaineita ja rehuseoksia markkinoille valmistavia, rahtisekoittajia sekä irtorehuja varastoivia ja kuljettavia kotimaisia toimijoita.

Näytteenottovelvoitteen lisäksi kanojen, broilereiden, kalkkunoiden sekä nautojen ja sikojen Suomessa valmistetut rehuseokset pitää kuumennuskäsitellä. Valmistajan on kuumennettava rehu vähintään 81 ºC:een tai pidettävä sitä vähintään kymmenen minuutin ajan 75 ºC:ssa. Alle kuuden miljoonan kilon vuosituotannossa tai rahtisekoittajalla kuumennusvelvoitetta ei ole. Lisäksi tietyt erikoisrehut, kuten kivennäiset, voidaan jättää kuumentamatta.

Muista EU-maista ja ETA-maista tapahtuvassa rehujen sisämarkkinatuonnissa siirrytään viranomaisen rutiinivalvonnasta toimijoiden omavalvontaan. Toimijoiden on laadittava riskiperusteinen omavalvontasuunnitelma, jossa määritetään muun muassa ne kasviperäiset rehut, joista näyte otetaan, kun rehu saapuu Suomeen.

− Toiminnan pohjautuminen entistä enemmän omavalvontaan on tärkeää, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen hyvän Suomen mahdollistanut on yhteistyö elinkeinon että muistuttaa, ja salmonellatilanteen.

Sisämarkkinakauppa-alueen ulkopuolelta tapahtuvassa ns. kolmasmaatuonnissa viranomainen vastaa yhä näytteenotosta. Rehun tuojan on ilmoitettava valvontaviranomaiselle erityisen riskialttiin kasviperäisen rehun saapumisesta hyvissä ajoin ennen tuontia. Näytteet otetaan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran laatiman riskiperusteisen valvontasuunnitelman mukaisesti.

Uudella asetuksella kumotaan muun muassa voimassaoleva rehualan toiminannanharjoittamista koskeva asetus vuodelta 2008. Voimassaolevat toimijoiden rekisteröintiä ja hyväksyntää koskevat säännökset jäävät pääsääntöisesti ennalleen, minkä lisäksi asetuksessa säädetään EU:n niin sanottuun dioksiinimonitorointiasetukseen liittyvästä toimijoiden hyväksymisestä. Uuteen asetukseen sisällytetään myös rehujen haitallisia aineita, tuotteita ja eliöitä koskevat perussäännökset sekä tarkennetaan rehuista annettavia tietoja energia- ja valkuaisarvon ilmoittamisen osalta. Alkutuotannon toimijan tulee jatkossa merkitä kirjanpitoonsa rehuun liittyvien tietojen ohella myös asianomaisen rehuvaraston tunniste. Asetus tulee voimaan lokakuun 24. päivä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Marita Aalto, p. 0295 16 2445
sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi@mmm.fi