Hyppää sisältöön
Media

Tietoa rukiin viljelystä ja terveysvaikutuksista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 22.3.2004 12.19
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö käynnisti vuonna 1998 rukiiseen liittyvän ohjelmakokonaisuuden, jonka tuloksia esitellään tiistaina 23.3.2004 Säätytalolla pidettävässä seminaarissa. Tilaisuudessa esiteltävät tutkimuskokonaisuudet liittyvät rukiin viljelyyn, leivontaan sekä ravitsemus- ja terveysvaikutuksiin. Useita vuosia kestänyt tutkimusvaihe päättyy, mutta tulosten soveltaminen käytäntöön on vielä monilta osin kesken.

Ruistuotteiden terveysvaikutuksia on tutkittu laajalti sekä yhteispohjoismaisissa että kansallisissa tutkimushankkeissa. Suomalaisen ruisleivän laatuvalikoima ja monipuolinen tarjonta hakee vertaistaan koko maailmassa. Valtaosa suomalaisista kuluttajista haluaakin syödä kotimaisesta rukiista valmistettuja ruistuotteita. Raaka-aineen hinnalla ei ole ratkaisevaa merkitystä ruisleivän hintaan, joten kohtuullisen hinnan maksaminen rukiin viljelijälle on mahdollista arvoketjun hyvällä yhteisymmärryksellä.

Muita viljoja alemmat hehtaarisadot ja talvehtimiseen liittyvät riskit heikentävät rukiin viljelyn kannattavuutta. Nykyisellä alle 3000 kilon keskimääräisellä hehtaarisadolla ja alle 30 000 hehtaarin viljelypinta-alalla ei omavaraisuustavoitetta voida saavuttaa. Vilja-alan yhteistyöryhmän tuoreen arvion mukaan ruisala olisi viime vuoteen verrattuna pienentynyt runsaat kolme prosenttia. Kotimaisen rukiin saatavuuden varmistaminen edellyttää nykyistä satoisampien, lyhytkortisempien ja talvenkestävien lajikkeiden jalostamista sekä panostuksia viljelytekniikkaan ja sopimusviljelyyn.

Toimittajat ovat tervetulleita Ruis-seminaariin Säätytalolle tiistaina 23.3.2004 klo 9.00 alkaen.

Lisätietoja:

kaupallinen neuvos Seppo Koivula, maa- ja metsätalousministeriö, (09) 1605 2698

www.fingrain.fi

Maa- ja metsätalousministeriö käynnisti vuonna 1998 rukiiseen liittyvän ohjelmakokonaisuuden, jonka tuloksia esitellään tiistaina 23.3.2004 Säätytalolla pidettävässä seminaarissa. Tilaisuudessa esiteltävät tutkimuskokonaisuudet liittyvät rukiin viljelyyn, leivontaan sekä ravitsemus- ja terveysvaikutuksiin. Toimittajat ovat tervetulleita Ruis-seminaariin Säätytalolle tiistaina 23.3.2004 klo 9.00 alkaen.

>> www.fingrain.fi