Hyppää sisältöön
Media

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta aloitti työnsä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2009 15.41
Tiedote -

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta aloitti työnsä päättämällä kartoittaa tuotantoeläinten hyvinvoinnin tilan Suomessa. Marraskuussa asetetun neuvottelukunnan ensimmäinen kokous pidettiin keskiviikkona 9. joulukuuta.

Tuotantoeläinten hyvinvointitilanteen kartoituksen lisäksi neuvottelukunta käsittelee jatkossa muun muassa tuotantoeläinten hyvinvointiin liittyvää koulutusta ja eläinsuojeluvalvonnan työjakoa. Lisäksi neuvottelukunta tarkastelee eläinsuojelulain kokonaisuudistusta sekä eläinsuojien rakentamista hyvinvoinnin näkökulmasta. Neuvottelukunta pohtii myös hyvinvoinnin käsitettä ja mittareita sekä kansallisen hyvinvointitutkimuksen tilaa.

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta toimii maa- ja metsätalousministeriön apuna tuotantoeläinten hyvinvoinnin pitkäjänteisessä kehittämisessä ja eri toimijoiden välisen yhteistyön edistämisessä. Neuvottelukunta voi myös tehdä ehdotuksia tuotantoeläinten hyvinvoinnin kehittämiseksi ja antaa lausuntoja merkittävistä hankkeista ja esityksistä. Neuvottelukunnan toimikausi on kolme vuotta.

Neuvottelukunnan avulla halutaan nostaa tuotantoeläinten hyvinvoinnin merkitystä ja eläinten arvostusta yhteiskunnassa sekä lisätä eettistä keskustelua tuotantoeläinten hyvinvointikysymyksistä. Neuvottelukunnan asettaminen on osa tuotantoeläinten hyvinvointistrategian valmistelleen työryhmän muistiossaan esittämistä ehdotuksista. Työryhmämuistio valmistui vuonna 2006. Myös monia muita työryhmän ehdotuksia on toteutettu, kuten esimerkiksi eläinten hyvinvointikeskuksen perustaminen vuonna 2009. Lisäksi eläinten hyvinvointia edistäviä tukimuotoja on kehitetty muun muassa ottamalla käyttöön uusi EU:n osarahoittama eläinten hyvinvointituki.

Neuvottelukunnan toiminnalle antaa hyvän lähtökohdan uusi eläinlääkintähuoltolaki. Marraskuussa voimaan tulleen lain tavoitteena on parantaa eläinten hyvinvointia muun muassa tehostamalla eläinsuojelutarkastuksia ja panostamalla eläinten terveydenhuoltoon.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
osastopäällikkö Matti Aho, p. 09 160 53380, 040 516 9857
eläinlääkintöneuvos Pirkko Skutnabb, p. 09 160 53386, 050 555 2836