Hyppää sisältöön
Media

Tutkijoiden ja yritysten yhteistyöllä kalatalouden kärkeen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.3.2017 15.25
Uutinen
Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, toimitusjohtaja Kaj Arvonen ja maakuntavaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki Varkauden kalalaitoksen peruskiven muuraustilaisuudessa 14.3.

Varkauden kalankasvattamossa kokeillaan uutta mallia, jossa tutkimus ja yritystoiminta kohtaavat. Kumppanuuden ansiosta tutkimusta päästään harjoittamaan tuotantomittakaavan toiminnassa, mikä vahvistaa kotimaisen kalatalouden kehitystä ja kilpailukykyä.

– Tämä nopeuttaa uuden teknologian kehitystä ja siihen liittyvien ongelmien ratkaisemista. Lisäksi malli luo perustan kehitystyön tulosten jakamiselle laajalti muiden yritysten käyttöön, sanoi kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio Finnforel Oy:n kalakasvattamon peruskiven muuraustilaisuudessa Varkaudessa 14. maaliskuuta.

Finnforel on saanut investointiin hieman normaalia korkeamman yhteiskunnan tuen. Vastavuoroisesti yritys on ottanut huomioon tutkimustoiminnan tarpeet investoinnissa sekä sitoutunut toimimaan yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden kanssa.

– Kalankasvatus on globaalisti kovassa nosteessa ja teknologiaa kehitetään ympäri maailmaa. Toivon näkeväni Suomessa vesiviljelyn kasvavana, kansainvälisenä ja uudistuvana elinkeinona, Husu-Kallio totesi.

Vuoden lopussa valmistuvan kirjolohia tuottavan laitoksen rahoituksesta noin viisi miljoonaa euroa tulee Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta. Finnforel Oy on saanut 3,1 miljoonaa euroa kalankasvatuksessa tarvittavan kiertovesitekniikan ja altaiden hankintaan ja Keski-Savon teollisuuskylä Oy 1,8 miljoonaa euroa hallin rakentamiseen. Euroopan meri- ja kalatalousrahaston tuella käynnistetään kevään aikana myös vesiviljelyn innovaatio-ohjelma.

Vettä ja ravinteita säästävä kiertovesikasvatus on ainoa tapa tuottaa sisämaassa ruokakalaa suuressa mittakaavassa ympäristöystävällisellä tavalla. Suomessa myös muut yritykset ovat ottaneet käyttöön kiertovesitekniikkaa. Tuotanto on laajentunut uusiin lajeihin, kuten nelma ja konnamonni. 

Sininen biotalous on yksi hallituksen kärkihankkeista. Kalanviljely asemoituu ympäristö- ja resurssitehokkaana elinkeinotoimintana sinisen biotalouden ytimeen. Kärkihankkeessa investoidaan muun muassa Luonnonvarakeskuksen Laukaan yksikköön ympäristötehokkaan kiertovesiteknologian kokeiluympäristö yritysten ja tutkimuksen käyttöön. Tavoitteena on vauhdittaa uuden teknologian kehitystyötä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, p. 0400 291 910
erityisasiantuntija Timo Halonen, p. 0295 162 411

Biotalous Kalat Ruoka ja maatalous Tutkimus ja kehittäminen