Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä ehdottaa muutoksia vesihuollon erityistilanteisiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 23.12.2009 8.00
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön asettama vesihuoltolain tarkistamistyöryhmä esittää parannuksia vesihuollon erityistilanteisiin varautumiseen. Työryhmän ehdotuksen mukaan vesihuoltolaitoksille säädettäisiin velvollisuus arvioida toimintaansa liittyvät riskit sekä laatia suunnitelma erityistilanteisiin varautumisesta. Laitosten olisi ryhdyttävä suunnitelman perusteella tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta toiminta jatkuisi mahdollisimman häiriöttömästi myös vesihuollon erityistilanteiden aikana. Lisäksi työryhmä ehdottaa, että kunnille säädettäisiin velvollisuus laatia suunnitelma vesihuollon turvaamiseksi erityistilanteissa myös vesihuoltolaitosten verkostojen ulkopuolisilla alueilla.

 

Myös taajamien rankkasadetulviin varautumista ehdotetaan kehitettäväksi. Vastuu rakennettujen alueiden sade- ja sulamisvesien eli hulevesien poisjohtamisesta ja käsittelystä ehdotetaan siirrettäväksi vesihuoltolaitoksilta kunnille. Tarkoituksena on siirtyä nykyistä laajempaan hulevesien hallintaan, jossa hyödynnetään maanpäällisiä rakenteita kuten avouomia sekä viheralueita vesien pidättämis- ja imeytysalueina viemäriverkoston lisäksi. Työryhmä ehdottaa, että uudet säännökset hulevesien hallinnasta sisällytettäisiin maankäyttö- ja rakennuslakiin.

Vesihuoltolain tarkistamistyöryhmän väliraportti on parhaillaan lausunnoilla. Väliraportissa esitetään työryhmän ehdotukset vesihuoltolain eräiden säännösten tarkistamisesta sekä säännösehdotukset vesihuollon erityistilanteisiin varautumisen parantamiseksi. Raportissa esitetään myös alustavat ehdotukset hulevesien hallinnan kehittämisestä ja sääntelyn sijoittamisesta maankäyttö- ja rakennuslakiin. Väliraportti ja lausuntopyyntö löytyvät ministeriön internet-sivuilta osoitteesta www.mmm.fi/fi/index/ministerio/lausunnolla.html.

Vesihuoltolain tarkistamistyöryhmän tehtävänä on selvittää vesihuoltolain ja siihen liittyvän lainsäädännön tarkistamistarpeet sekä valmistella tarvittavat ehdotukset säädösmuutoksiksi. Työryhmän toimikausi on 17.9.2008 - 30.4.2010. Vesihuollon erityistilanteisiin varautumiseen ja hulevesien hallintaan liittyvien säännösehdotusten lisäksi työryhmä on laatinut ehdotukset vesihuoltolain soveltamisalasta, valvontaviranomaisista, vesihuollon kehittämisestä, vesihuoltolaitosten toiminta-alueista ja niiden hyväksymisestä sekä laitosten tarkkailuvelvollisuuksista annettujen säännösten tarkistamisesta. Työryhmä jatkaa työtään vielä muun muassa selvittämällä vesihuoltolaitosten taloutta ja raportointia sekä vesihuoltomaksuja koskevien säännösten kehittämistarpeita.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
työryhmän sihteeri, tutkija Tiina Pullola, puh. 040-173 0366, tiina.pullola@mmm.fi
työryhmän puheenjohtaja, vesihallintojohtaja Kai Kaatra, puh. (09) 160 53355, kai.kaatra@mmm.fi

Lisätietoja ympäristöministeriöstä:
työryhmän jäsen, ylitarkastaja Katri Nuuja, puh. 0400-143 955, katri.nuuja@ymparisto.fi