Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä: ympäristötukea myös monivuotisille viherkesannoille

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.3.2003 22.00
Tiedote -

Maatalouden ympäristötuen seurantaryhmä ehdottaa ympäristötuen maksamista myös monivuotisille viherkesannoille mahdollisimman pian sekä tukijärjestelmän kehittämistä luonnonmukaiselle kotieläintuotannolle. Seurantaryhmä ei pidä tarpeellisena ympäristötuen pakollisten, yleisten viljelijäkoulutusten jatkamista. Sen sijaan kasvinsuojelukoulutukset, monimuotoisuuteen ja eläinten hyvinvointiin sekä luonnonmukaiseen tuotantoon liittyvät koulutukset ovat osoittautuneet hyödyllisiksi.

Ympäristötuen seurantaryhmä luovutti väliraporttinsa tänään 7.3. maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle. Väliraporttiin on koottu tietoa ympäristötuen toimeenpanosta vuosilta 2000-2002. Näiden kokemusten perusteella seurantaryhmä on tehnyt johtopäätöksiä ja toimenpide-ehdotuksia.

Koska suojakaistojen vesiensuojelullinen tarve säilyy tulevaisuudessakin, seurantaryhmä pitää välttämättömänä, että viljelijöiden, viranomaisten ja neuvonnan kesken saadaan aikaan yhteinen käsitys ympäristötuen suojakaistaa vaativista peltoalueista. Aiheesta meneillään olevia kokeiluhankkeita tulee jatkaa. Myös tukijärjestelmien yhteensovittaminen suojakaistojen ja pientareiden leveyden määrittämiseksi sekä hoidon järjestämiseksi on tärkeää.

Johdonmukaisen toiminnan ja ympäristöhyötyjen turvaamisen kannalta seurantaryhmä pitää tärkeänä, että erityistukiin on käytettävissä riittävästi määrärahoja koko ohjelmakauden ajan. Vesiensuojeluun liittyvien sopimusten kansallinen rahoitusosuus on turvattu vuosiksi 2004-2006 hallituksen hyväksymän Itämeriohjelman toimeenpanemiseksi. Sen sijaan EU-osarahoituksen tarvittava lisääminen on edelleen epävarmaa. Seurantaryhmä toteaa, ettei kosteikkojen ja laskeutusaltaiden tuki nykyisellään riitä korvaamaan hankkeen kustannuksia. Maa- ja metsätalousministeriön tulisi valmistella pikaisesti ohjelmanmuutos, jotta kosteikoille ja laskeutusaltaille voitaisiin maksaa suurempaa tukea kansallisesti.

Maatalousyrittämisen perustana tulee olla työhönsä motivoituneen yrittäjän järkevä ja taloudellisesti tarkoituksenmukainen sekä ympäristönsuojelun huomioon ottava toiminta. Ympäristötukijärjestelmän valvonta koetaan usein raskaaksi. Valvonnan toteuttamista tuleekin seurantaryhmän mielestä helpottaa erilaisilla apuvälineillä, esimerkiksi kehitettävällä ravinnelaskennalla. Lisäksi on huolehdittava valvojien jatkokoulutuksesta.

Työryhmä on väliraporttia laatiessaan kuullut asiantuntijoiden arvioita maatalouden tulevaisuudesta. Näiden näkemysten perusteella väliraporttiin on sisällytetty katsaus maatalouden näköaloista. Tarkasteltavia asioita ovat olleet maailmanlaajuiset kehitysnäkymät, Suomen maatalouden rakenteelliset muutokset, pääoman ja työvoiman suhde, tuotannon keskittyminen, teknologinen kehitys ja työllisyys, muutokset tukipolitiikassa sekä kuluttajanäkökulma.

Maatalouden ympäristötuen seurantaryhmä seuraa ympäristötuen toteutumista ja tuen käyttöä, ympäristötukijärjestelmän mukaisten toimenpiteiden vaikutuksia ympäristöön sekä tarvittaessa tekee ehdotuksia seurannan kehittämisestä ja kartoittaa tukijärjestelmän kehittämistarpeita. Lisäksi seurantaryhmä ohjaa ja valvoo maatalouden ympäristötuen vaikutusten seurantatutkimusta. Työryhmän määräaika päättyy 31.5.2005. Työryhmässä ovat edustettuina maatalous- ja ympäristöhallinnon lisäksi suomen- ja ruotsinkieliset tuottajajärjestöt sekä maaseutuneuvonta ja luonnonsuojeluliitto.

Lisätietoja:

ympäristöjohtaja Veikko Marttila, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 3334,

ylitarkastaja Sini Wallenius, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 4234,

ympäristöneuvos Heikki Latostenmaa, ympäristöministeriö, p. (09) 1991 39745