Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismaisten ravitsemussuositusten luonnos julkisesti kommentoitavana

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.11.2012 13.51
Tiedote -

Uusia pohjoismaisia ravitsemussuosituksia laativa työryhmä on julkaissut suositusluonnoksensa ensimmäisen osan kommentoitavaksi. Julkinen kuuleminen tapahtuu kolmessa erässä. Tieteelliset tai tekniset kommentit ensimmäisestä erästä pyydetään sähköisillä lomakkeilla 26. marraskuuta 2012 mennessä. Lomakkeet löytyvät osoitteesta www.nnr5.org. Kaksi seuraavaa kuulemiskierrosta järjestetään loppuvuodesta 2012 ja alkuvuodesta 2013. Uudistetut suositukset julkaistaan huhtikuussa 2013.

Ensimmäisessä vaiheessa kommentteja halutaan seuraavista ravintoaineista/aiheista: vitamiinit C, E ja K, natrium suolana, kalium, kupari, seleeni, fluori, neste- ja vesitasapaino, ruokavalion antioksidantit ja jodi.

Suositusten laatimiseen osallistunut yli 100 asiantuntijaa neljän vuoden ajan

Ravitsemussuositusten luonnos on syntynyt perusteellisen tieteellisen arvioinnin tuloksena yli sadan asiantuntijan voimin. Työssä päähuomio on ollut sellaisilla alueilla, joista on saatu uutta tieteellistä näyttöä.

Tieteelliseen näyttöön pohjautuen asiantuntijat ovat määritelleet ravintoaineiden saannin viitearvot, joiden avulla varmistetaan mahdollisimman hyvä ravitsemus ja ehkäistään elintapasairauksia kuten sydän- ja verisuonitauteja, osteoporoosia, tiettyjä syöpätyyppejä, tyypin 2 diabetesta, lihavuutta sekä niiden riskitekijöitä.

Suomen suositukset päivitetään 2013

Suomen kansalliset ravitsemussuositukset päivitetään pohjoismaisten suositusten pohjalta huomioiden suomalaisen väestön ravitsemus- ja terveystilanne. Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkistaa päivitetyt suomalaiset suositukset vuonna 2013.

Lisätietoja Suomessa: Raija Kara, pääsihteeri, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, puh. 050 4099 860, raija.kara(at)evira.fi

Wulf Becker
Professori, NNR5-ryhmän puheenjohtaja
Ruotsin elintarvikevirasto
+46 18 175731 tai +46 709 245549
wulf.becker(at)lv.se

Ulla-Kaisa Koivisto-Hursti (tekniset ja prosessiin liittyvät kysymykset)
NNR5-projektin tieteellinen sihteeri
Ulla-Kaisa.KoivistoHurst(at)slv.se