Hyppää sisältöön
Media

Uuden Metsähallituslain tarkoitus tulla voimaan 2013

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.2.2011 11.44
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön yhteistyönä järjestettiin Metsähallituksen lakiuudistuksen avausseminaari17.2.2011. Seminaarin avauspuheenvuorossa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila asetti tavoitteeksi uuden Metsähallituslain voimaantulon vuoden 2013 alusta lukien. Tämä edellyttää tiivistä valmistelurupeamaa, sillä seminaarissa esiteltiin vasta Metsähallituksen uuden toimintamallin periaatelinjauksia.

Ministerityöryhmän (Anttila, Lehtomäki, Sinnemäki,Thors, Nummikoski) marraskuussa 2010 hyväksymän toimintamallin mukaan uuden Metsähallituksen keskeisimmät tehtävät ovat luonnonvarojen käytön strateginen suunnittelu ja toteutus, metsätalous, luontopalvelut, muu luonnonvarojen käyttöön liittyvä liiketoiminta ja ekosysteemipalvelut. Luontopalvelut toimii valtion budjetista rahoitettavana tulosyksikkönä ja hoitaa virkistys- ja luonnonsuojelualueita sekä muita erityisalueita kuten tähänkin asti.

Markkinoilla toimivien liiketoimintojen on oltava yhtiömuotoisia riittävän läpinäkyvyyden ja kilpailuneutraliteetin varmistamiseksi ja kaikkien liiketoimintojen reunaehdot määritellään säädöksissä. Näitä reunaehtoja ovat mm. luonnon monimuotoisuuden, metsien virkistyskäytön, luontomatkailun, saamelaiskulttuurin ja porotalouden huomioonottaminen.

− Metsähallitus on tällä hetkellä vireässä kehitysvaiheessa, ja se tuottaa yhteiskunnan kasvaviin tarpeisiin monenlaisia aineellisia ja aineettomia hyötyjä. Nyt tehtävämme on luoda Metsähallitukselle uusi toimintamalli ja lainsäädännöllinen kehys, jotka varmistavat kehittyvien palveluiden tuottamisen yhteiskunnan ja sen kansalaisten kasvaviin tarpeisiin pitkälle tulevaisuuteen, totesi ministeri Anttila puheenvuorossaan.

− Toimintamallin jatkokehittämisessä lähtökohtana on nykyisen kaltaisen toiminnan mahdollistaminen myös uudessa organisaatiomallissa. Tältä pohjalta uskomme ratkaisujen kyllä löytyvän, toteaa lainvalmistelua johtava ylijohtaja Juha Ojala maa- ja metsätalousministeriöstä.

Seminaarissa puheenvuoroa käyttivät seuraavat tahot: maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö, Metsähallitus, Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto, Saamelaiskäräjät, Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, MaRa ry sekä METO -Metsäalan asiantuntijat ry.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylijohtaja Juha Ojala, puh. 050 413 5515

Sirkka-Liisa Anttila