Hyppää sisältöön
Media

Uusi asetus lintuinfluenssan vastustamisesta voimaan 17.4.2008

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.4.2008 10.09
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut uuden asetuksen lintuinfluenssan vastustamisesta. Asetus perustuu vastaavaan EU-lainsäädäntöön ja tulee voimaan 17.4.2008. Asetus korvaa voimassa olevan säädöksen lintuinfluenssan vastustamisesta. Lintuinfluenssa on lakisääteisesti vastustettava, helposti leviävä eläintauti.

Asetusta sovelletaan korkeapatogeenisen lintuinfluenssan vastustamiseen siipikarjassa. Korkeapatogeenisella lintuinfluenssalla tarkoitetaan vakavan sairauden aiheuttamiseen kykenevän influenssa A -viruksen alatyyppien aiheuttamia tartuntoja. Asetus ei koske lintuinfluenssan vastustamista luonnonvaraisissa linnuissa eikä siipikarjan ennaltaehkäisevää suojaamista.

Uudessa asetuksessa korkeapatogeenisen lintuinfluenssan vastustamisen perusperiaate ei muutu. Lintuinfluenssaepäilystä on edelleen välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille eläintautilain ja sen nojalla annettujen säädösten mukaisesti. Sairauden oireiden lisäksi myös normaalia suurempi kuolleisuus voi olla merkkinä lintuinfluenssasta. Epäilytilanteessa sairastuneiksi epäillyt eläimet on välittömästi eristettävä ja tilan henkilö- ja ajoneuvoliikenne pysäytettävä tutkimusten ajaksi.

Asetus antaa valtuudet määrätä tarvittaessa myös muiden eläinten kuin lintujen tutkimisesta, niiden liikkumisen ja kuljettamisen rajoittamisesta tai niiden hävittämisestä.

Uusi asetus antaa Eviralle aiempaa laajemmat valtuudet päättää toimenpiteistä, jos lintuinfluenssaa todetaan erityiskohteessa, kuten sirkuksessa, eläintarhassa tai villieläinpuistossa.

Lintuinfluenssaviruksen alatyyppiä H5N1, joka voi tarttua mm. sikoihin ja ihmisiin, on esiintynyt Aasiassa syksystä 2003 lähtien. Yli 200 ihmistä, lähinnä Kaakkois-Aasiassa, mutta myös Egyptissä ja Turkissa, on menehtynyt lintuinfluenssaan. Euroopassa H5N1 lintuinfluenssatapauksia on esiintynyt siipikarjassa (mm. Puolassa ja Saksassa) sekä luonnonvaraisissa linnuissa.

Lisätietoja:
Eläinlääkintöylitarkastaja Katri Levonen, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 09 160 53 437 / etunimi.sukunimi@mmm.fi
Eläinlääkintöylitarkastaja Sirpa Kiviruusu, Evira, puh. 020 77 24 216 / etunimi.sukunimi@evira.fi