Hyppää sisältöön
Media

Uusi metsätuholaki vastaa muuttuneisiin luonnonolosuhteisiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.5.2012 11.12
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön asettaman työryhmän esitys uudeksi laiksi metsätuhojen torjunnasta luovutettiin maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle tänään. Uuden metsätuholain tarkoituksena on metsien hyvän terveydentilan turvaaminen. Lakiin esitetyillä muutoksilla vastataan muuttuneisiin luonnonolosuhteisiin. Työryhmän esitys ei ollut yksimielinen. Ministeriö laatii työryhmätyön pohjalta hallituksen esityksen uudeksi metsätuholaiksi. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2013.

Lämpimien keväiden myötä hyönteisten parveilun ajankohta on aikaistunut ja esimerkiksi kirjanpainaja tuottaa nykyään kaksi sukupolvea kesässä. Kesäaikaisen varastoinnin rajoittamisella hyönteisten määrät pysyvät alhaisina. Näin ollen myrskytuhojen sattuessa ja hyönteisten lisääntymismateriaalin lisääntyessä kanta ei pääse kasvamaan hälyttävän suureksi heti ensimmäisenä vuonna myrskyn jälkeen.

Työryhmä ehdottaa, että uudessa laissa säilytetään velvoite poistaa tuore mänty- ja kuusipuutavara hakkuupaikalta ja välivarastosta. Poistovelvoite koskisi käyttötarkoituksesta riippumatta puutavaraa, joka on tyviläpimitaltaan yli 10 cm. Myös energiapuupino, jonka tilavuudesta vähintään puolet on tyviläpimitaltaan yli 10 cm olevaa mänty- tai kuusipuutavaraa, tulee poistaa.

Ehdotuksen mukaan poistamisen määräaikoja hieman aikaistettaisiin kuusen osalta ja maa jaettaisiin kolmeen alueeseen entisen kahden sijasta. Männyn aikarajat säilytettäisiin ennallaan. Lisäksi säädettäisiin uusi velvoite poistaa kesäaikana Etelä-Suomessa kaadettu kuusipuutavara kuukauden sisällä. Näin vähennetään kirjanpainajan toisen sukupolven aiheuttamaa riskiä.

Männyn ja kuusen muiden rungonosien poistamisessa hakkuualalta pitäydytään entisessä raja-arvossa 10 m3. Vahingoittuneet havupuut, kuten tuulenkaadot, pitäisi poistaa metsistä, jos niiden määrä ylittää 10 m3 hehtaarilla. Uutena säännöksenä ehdotetaan, että hakkuualalla tai välivarastossa varastoidut kannot on kuljetettava pois viimeistään kahden vuoden kuluttua nostosta niiden aiheuttaman juurikääpäriskin vuoksi.

Työryhmä ehdottaa, että maa- ja metsätalousministeriöllä säilyy oikeus määrätä maanomistajat tai Suomen metsäkeskus toimenpiteisiin metsätuhon leviämisen tai syntymisen estämiseksi. Tällaisissa katastrofiluontoisissa tapauksissa toimenpiteiden toteuttaminen korvataan valtion varoista.

Työryhmä esittää myös, että jos puutavaran omistaja tai maanomistaja laiminlyö laissa säädetyn velvollisuuden jonka seurauksena toisen metsänomistajan puustoa kuolee yli 10 m3 tai kasvu vähenee yli 10 m3 enintään viiden vuoden aikana, puutavaran omistaja tai maanomistaja on velvollinen korvaamaan syntyneen vahingon. Jos taas laissa tarkoitetusta havupuutavaran varastosta levinneet tuhot aiheuttavat vahinkoa toisen metsälle, varastoidun puutavaran omistaja on velvollinen korvaamaan vahingon. Valtio puolestaan on korvausvelvollinen, jos luonnonsuojelulain mukaiselta luonnonsuojelualueelta leviää metsätuho talousmetsään.

Lain valvonnasta vastaa Suomen metsäkeskus. Lain valvonta toteutettaisiin osin ammattimaisten toiminnanharjoittajien omavalvontana, mikä tehostaa valvontaa ja tuo kustannussäästöjä valtiolle.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
apulaisosastopäällikkö Liisa Saarenmaa 0295 16 2429

Jari Koskinen