Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto asetti 141-neuvottelujen määräajaksi 4.11.

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.10.2003 12.27
Tiedote -

Valtioneuvosto on asettanut Etelä-Suomen kansallisia 141-tulotukia koskevien neuvottelujen määräajaksi ensi viikon tiistain 4.11. Jos maataloustuottajien keskusjärjestöjen kanssa ei asetetun määräajan puitteissa päästä sopimukseen, valtioneuvosto päättää yksipuolisesti Euroopan komissiolle annettavasta tukiohjelmaesityksestä.

Suomi pääsi Euroopan komission kanssa poliittiseen yhteisymmärrykseen 141-tuen ja kansallisten kasvinviljelytukien jatkosta Luxemburgissa 13.10. Valtioneuvosto laatii syntyneen ratkaisun perusteella komissiolle virallisen esityksen eli notifikaation. Maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain mukaiset neuvottelut tuottajajärjestöjen kanssa käynnistyivät 15.10. Neuvotteluissa tuottajajärjestöjen kanssa ei toistaiseksi ole päästy sopimukseen. Neuvotteluja jatketaan.

Valtion ja tuottajajärjestöjen neuvottelijat totesivat, että komissiolle toimitettavaan tukiohjelmaesitykseen sisältyy edelleen avoimia kysymyksiä. Tuottajajärjestöt odottavat hallitukselta selvitystä LFA-, investointituki- ja ympäristötukijärjestelmien toteuttamiseen liittyvien ongelmien ja tukimenetyksiä kärsivien tilojen kannattavuusongelmien ratkaisusta sekä tukipaketin rahoituksesta.

Neuvottelut 141-tuesta koskevat kotieläintalouden, kasvihuonetuotannon ja puutarhatuotteiden varastoinnin tukia sekä ympäristötuen lisäosana maksettua kansallista kasvinviljelyn tukea A- ja B-tukialueilla. Kaikkiaan tuen piirissä on noin 33 000 tilaa. Nykyinen tuki on voimassa vuoden 2003 loppuun.

Artikla 141 on keskeinen osa maataloutta koskevaa liittymissopimuksen neuvottelutulosta. Se mahdollistaa kansallisten tukien maksamisen, jos muiden kansallisten ja EU:n politiikkaan kuuluvien toimenpiteiden soveltamisen jälkeen Suomen maataloudelle aiheutuu liittymisestä johtuvia vakavia vaikeuksia.

Lisätietoja:

ylijohtaja Ilkka Ruska, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 3311

ylitarkastaja Esa Hiiva, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 2657, 040 733 6225