Hyppää sisältöön
Media

Eläinlääkintähuoltolailla vahvistetaan eläinten hyvinvointia ja terveyttä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.12.2008 9.44
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä on tehnyt ehdotuksen lausunnolla olleen eläinlääkintähuoltolakiesityksen tarkennuksista. Työryhmä luovutti tänään ehdotuksensa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle.

Eläinlääkintähuoltolain uudistamisen tavoitteena on lisätä eläinten hyvinvointia ja ennaltaehkäisevää toimintaa eläinlääkintähuollossa. Ennaltaehkäisyllä vähennetään eläinten sairauksia ja niistä aiheutuvia ongelmia sekä lisätään eläinten hyvinvointia. Painopistettä eläinlääkintähuollossa halutaan siirtää jälkivalvonnasta eläinten terveydenhuoltoon. Samalla parannetaan suomalaisen maa- ja elintarviketalouden eettistä hyväksyttävyyttä, taloudellista tuloksellisuutta ja elintarviketurvallisuutta.

Lainmuutoksella halutaan turvata kuntien eläinlääkintäpalveluiden saatavuus ja laatu sekä yksityisten eläinlääkintäpalveluiden toimintaedellytykset ja valvonta. Ehdotuksella pyritään varmistamaan eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta paikallisella tasolla sekä varmistamaan eläinlääkäreiden virkatehtävien erottaminen eläinlääkintäpalveluiden antamisesta.

Eläinlääkintähuoltolaissa säädetään kunnan velvollisuudesta järjestää peruseläinlääkäripalveluja ja kiireellistä eläinlääkärinapua, kuntien yhteistoiminnasta eläinlääkintähuollossa ja muussa ympäristöterveydenhuollossa. Työryhmä ehdottaa säilytettäväksi nykyiseen tapaan kunnan velvollisuuden järjestää kiireellinen eläinlääkärinapu kaikille kotieläimille kaikkina vuorokauden aikoina ja viikonpäivinä. Virka-aikana tarjottavissa perustasoisissa eläinlääkintäpalveluissa annetaan etusija hyötyeläimille. Kunnan olisi peruseläinlääkäripalvelua mitoittaessaan otettava huomioon muille kuin hyötyeläimille tarkoitetun yksityisen eläinlääkintäpalveluiden tarjonnan laajuus.

Laissa ehdotetaan säädettäväksi, että valtio maksaisi kunnille ne kustannukset, jotka aiheutuvat kunnaneläinlääkäreille säädettyjen eläintauti- ja eläinsuojeluvalvontaan liittyvien tehtävien hoitamisesta. Valtio maksaisi kunnille 42 henkilötyövuoden lisäyksen tehtäviin, jotka liittyvät eläinten hyvinvoinnin varmistamiseen.

Työryhmä ehdottaa, että se osa EU:n maatalouspolitiikan suorien tukien saamisen ehtona olevien täydentävien ehtojen valvonnasta, joka on säädetty virkaeläinlääkäreiden tehtäväksi, siirretään kokonaisuudessaan valtion aluehallinnon tehtäväksi. Samoin työryhmä ehdottaa, että EU-säädösten edellyttämä, otantaan perustuva eläinsuojeluvalvonta siirretään kokonaisuudessaan valtion aluehallinnon tehtäväksi.

Työryhmä tarkensi myös peruseläinlääkäripalvelujen sisältöä ja ehdottaa eläinlääkintähuollon auditoinnin lisäämistä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja lääninhallitusten velvollisuuksiin. Näihin uusiin tehtäviin arvioidaan tarvittavan 15 uutta valvontaeläinlääkärin virkaa lääninhallituksiin ja uuden järjestelmän kansalliseen ohjaukseen kolme uutta virkaa Eviraan. Nämä esitykset liittyvät vuoden 2009 kevään lisätalousarvioesitykseen ja on tarkoitus käsitellä siinä yhteydessä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
osastopäällikkö Matti Aho, p. (09) 1605 3380, 040 516 9857

Sirkka-Liisa Anttila