Hyppää sisältöön
Media

VN hyväksyi esityksen maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.2.2009 13.00
Tiedote -

Esitys laiksi maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain muuttamisesta hyväksyttiin tänään valtioneuvoston istunnossa. Lakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että siinä otetaan huomioon Suomen pohjoisten alueiden (C-tukialueet) maataloutta koskevan pitkäaikaisten kansallisten tukien järjestelmän muuttamisesta saavutettu neuvottelutulos Suomen ja Euroopan komission välillä.

Vuoden 2009 alusta lukien Suomen pohjoisen tuen alueella kansallisena tukena voitaisiin myöntää tuotannosta irrotettua sika- ja siipikarjatalouden tukea sekä rakennemuutoskorvausta.

Esityksen mukaan tuotannosta irrotetun tuen viitemäärää voitaisiin korottaa pohjoisen tuen alueella tuotantorakennuksen laajennus- tai uudisrakentamisinvestoinnin perusteella, jos investointi on aloitettu ennen 19.6.2008 ja se valmistuu viimeistään 31.7.2009. Ehdotetut päivämäärät olisivat myöhäisemmät kuin Etelä-Suomessa. Ehdotus on perusteltu pohjoisen tuen alueen viljelijöiden yhdenvertaisen kohtelun vuoksi, koska valtioneuvosto hyväksyi 19.6.2008 Suomen alkuperäisen esityksen pohjoisten alueiden maataloutta koskevan pitkäaikaisten kansallisten tukien järjestelmän muuttamisesta.

Kansallisten tukien lakiin ehdotetaan lisäksi lisättäväksi säännös jo vahvistetun tuotannosta irrotetun tuen tai rakennemuutoskorvauksen viitemäärän alentamisesta tai sen peruuttamisesta. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
vanhempi hallitussihteeri Katri Valjakka, puh. 160 54 245
neuvotteleva virkamies Esa Hiiva, puh. 160 52 657