Hyppää sisältöön
Media

Ympäristötuen, luonnonhaittakorvauksen, eläinten hyvinvointituen ja ei-tuotannollisten investointien tuen haku

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.3.2013 12.03
Tiedote -

Hallitus hyväksyi tänään asetuksen luonnonhaittakorvausten, maatalouden ympäristötuen, eläinten hyvinvointituen ja ei-tuotannollisten investointien tuen hakemisesta vuonna 2013. Määrärahojen niukkuuden takia hakumahdollisuudet ovat aiempia vuosia rajoitetummat.

Vuonna 2008 tehdyn ympäristötukisitoumuksen voimassaoloa on mahdollista jatkaa yhdellä vuodella. Sitoumuksen jatkoa voi hakea myös yli 65-vuotias viljelijä. Kokonaan uutta ympäristötukisitoumusta voi hakea vain poikkeustapauksessa, mikäli sitoumuksen siirto ei ole mahdollinen ja hakijalla ei ole aikaisempaa sitoumusta.

Viljelijä voi tänä vuonna hakea myös uutta viisivuotista luonnonhaittakorvaussitoumusta, jonka edellytyksenä on alle 65 vuoden ikä. Edellytyksenä uuden luonnonhaittakorvaus- ja ympäristötukisitoumuksen annossa on, että sitoumukseen sisällytettävä peltoala on kyseisessä tuessa tukikelpoista. Uudet sitoumukset tehdään ehdolla, jonka mukaan tehtyä sitoumusta voidaan mukauttaa uuden ohjelmakauden EU-säädösten mukaisesti.

Uutta peltoalaa voidaan hyväksyä tukikelpoiseksi ympäristötuessa ja luonnonhaittakorvauksessa vain hyvin rajoitetusti (yli 65-vuotiaalta viljelijältä siirtyvä tai tilusjärjestelyn kautta saatu pelto).

Vuonna 2008 tehtyjen eläinten hyvinvoinnin tuen sitoumusten voimassaoloa on mahdollista jatkaa yhdellä vuodella, mutta uutta eläinten hyvinvoinnin tuen sitoumusta ei voi hakea. Jatkettavien sitoumusten tukitasot ja tukiehdot säilyvät ennallaan.

Vuonna 2013 päättyviä maatalouden ympäristötuen erityistukisopimuksia voidaan jatkaa yhdellä vuodella. Tuen taso ja tukiehdot säilyvät ennallaan. Uusia erityistukisopimuksia voi hakea luonnonmukaiseen tuotantoon ja luonnonmukaiseen kotieläintuotantoon. Lisäksi, jos viljelijä on toteuttanut ei-tuotannollisen investoinnin, voi hän hakea sopimusta monivaikutteisen kosteikon tai perinnebiotoopin hoitoon.

Ei-tuotannollisten investointien tukea tai sopimusta luonnon ja maiseman monimuotoisuuden edistämisestä voivat hakea ainoastaan rekisteröidyt yhdistykset.

Vuonna 2013 maatalouden ympäristötukeen, eläinten hyvinvointitukeen ja ei-tuotannollisten investointien tukeen arvioidaan tarvittavan noin 417 miljoonaa euroa ja luonnonhaittakorvauksen kokonaismenojen arvioidaan olevan noin 422 miljoonaa euroa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Juha Palonen, puh. 0295 16 2356
maatalousylitarkastaja Sini Wallenius, puh. 0295 16 2185

Jari Koskinen hallitus