Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Kun ihmisten kokoisia ideoita toteutetaan

Laura Jänis Julkaisupäivä 20.1.2020 11.00 Blogit MMM

Olen varttunut Saimaan äärellä Puumalassa. Kunta on Veej’jakaja Leader-ryhmän aluetta. Isäni kyseli vastikään Veej’jakajalta rahoitusta kylätalon kunnostamiseen. Vuonna 1935 rakennetulla maamiesseuran talolla kokoontuvat kansalaisopiston piirit, järjestetään Laulu ja lettu -illat ja hirvipeijaiset. Monet tapahtumat, yritykset ja jos jonkinlaiset ideat maaseuduilla saavat tukea paikallisesta kehittämisestä eli Leader-toiminnasta.

Leader-toiminta perustuu siihen, että paikalliset ihmiset tietävät itse parhaiten, miten omaa kotiseutua tulisi kehittää. Suomen 54 Leader-ryhmää tarjoavat toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta paikkakunnan parhaaksi. Kaikki maaseutujen asukkaat voivat tulla mukaan ja saada alueensa Leader-ryhmästä apua oman ideansa toteuttamiseen.

Leader innostaa, kannustaa ja neuvoo maaseudun paikallisia kehittäjiä, todetaan juuri valmistuneessa Leader-toiminnan arvioinnissa. Yksi arvioinnin tekijöistä, Päivi Pylkkänen, luonnehtii Leader-arviointia eräänlaiseksi kuntotarkastukseksi, jossa arvioidaan toiminnan kunto ja tila. Leader-kunto on arvioinnin mukaan Suomessa hyvä. Leader-toiminta nähdään mahdollistajana, alustana ja kanavana osallistua paikalliseen kehittämiseen. Leader-ryhmät rahoittavat erityisesti pieniä yrityksiä ja konkreettisia, paikallisia hankkeita. – Muihin toimijoihin ja kehittämisvälineisiin verrattuna Leader on paikallislähtöisempi ja joustavampi.

Tänä vuonna Leaderiä uudistetaan kohti EU:n tulevaa rahoituskautta. Arviointi antaa eväitä paikallisen kehittämisen vahvistamiseen eli Leader-kunnon kohottamiseen. Leader-toimintaa vahvistetaan erityisesti kiinnittämällä huomiota siihen, miten Leader-ryhmä toimii eri toimijoiden yhteen saattajana.

Leader-ryhmät ovat yhdistyksiä ja niiden hallituksissa on jäseniä yhteensä tuhatkunta. Vuotuiset hallituspäivät järjestetään tulevana viikonloppuna Tampereella. Odotan innolla keskusteluja hallituspäivien osallistujien kanssa.  Miten maaseutujen asukkaita, yhdistyksiä ja kuntia edustavat ihmiset kehittäisivät Leader-toimintaa? Ovatko he samaa mieltä laajaan aineistoon pohjautuvan, aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tekemän arvioinnin kanssa?

Arviointi on Leader-kunnon porrastesti. Nyt tähtäämme yhdessä siihen, että kunto saadaan parhaaksi mahdolliseksi tulevalla EU:n rahoituskaudella.

Linkit:

Kirjoittaja on maa- ja metsätalousministeriön Leader-vastaava

EU ja kansainväliset asiat Laura Jänis MMM Maaseutu Poimi pääuutiseksi

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.